Sebastian Samuelsson. Foto: Bildbyrån

Stabil insats av Sebastian Samuelsson

Uppdaterad
Publicerad

Sebastian Samuelsson hade en tung säsongsinledning.
Men nu verkar han ha hittat formen. I dag stod han för en ny stabil tävling.
Han bommade bara ett skott – och slutade åter topp 20.
– Skönt att visa vad jag kan, säger han.

OS-silvermedaljören från 2018, Sebastian Samuelsson, hade en tung inledning av säsongen. Innan jul kom han inte på topp 20 en enda gång.

Men det nya året har inletts bättre. Han slutade på 15:e plats i Ruhpoldings sprint i torsdags, och i dag blev det en ny bra insats när det var dags för jaktstart.

Sämre på ståskyttet

Efter två inledande felfria skytten så hade han avancerat upp till en tolfteplats, och avståndet upp till topp tio var bara några enstaka sekunder.

Men på det stående skyttet gick det lite sämre. Det blev en bom på båda skyttena, och Samuelsson tappade ett par placeringar. Efter det fjärde och avslutande skyttet låg han på 16:e plats. I mål blev det till sist en 17-plats.

–  Det är så vindstilla och så pass hög nivå på den här tävlingen, så ska man avancera så är det fullt som gäller, säger SVT Sports expert Björn Ferry.

”Måste skjuta hem”

Samuelsson själv var inne på samma spår.

– Man måste skjuta fullt hela tävlingarna, annars är man inte med. Men en 17-plats är jag nöjd med, sade han.

– Det är ändå skönt att visa vad jag kan. Det känns som att jag inte är i superform, men får jag åka hem och träna och bättra på det lite så blir det kalas till VM.

Samuelsson åker nu hem till Sverige för att träna inför VM nästa månad.

– Jag missade lite grundträning kring jul när jag var sjuk, så det blir att ta igen det och komma i harmoni. Mästerskap handlar ju mycket om hur man mår i övrigt.

Fourcade vann

I täten var det precis som i går dubbelt franskt. Fram till det tredje skyttet så följdes Queintin Fillon Maillet och Martin Fourcade åt, men på det tredje skyttet bommade Fillon Maillet ett skott. Fourcade sköt däremot fullt på alla fyra skjutningar – och vann med 17,6 sekunder sekunder.

För övriga svenskar gick det sämre. Näst bäste svensk blev Jesper Nelin på 39-plats, efter fyra strafrundor, varav två på det första stående.

– Överlag känns det helt okej. Är tvåan en nolla hade det varit bra, säger han till SVT Sport.

– Det blir ofta någon bom för mycket i stå än så länge. Det är väl något som jag ska försöka få bort till VM så jag kan träffa där istället.

”Sämre än tidigare”

Peppe Femling slutade på plats 51 efter sex straffrundor.

– Det är några som det känns som att de har skjutit sämre än tidigare år. Jag hoppas att de får till det till VM, säger Ferry.

herrar, 12,5 km, jaktstart

1) Martin Fourcade, Frankrike, 31.26,8 (0), 2) Quentin Fillon Maillet, do, +17,6 (1), 3) Vetle Sjåstad Christiansen, Norge, +46,0 (1), 4) Simon Desthieux, Frankrike, +46,1 (1), 5) Benedikt Doll, Tyskland, +52,2 (1), 6) Emilien Jacquelin, Frankrike, +1.04,9 (3), 7) Tarjei Bø, Norge, +1.05,4 (1), 8) Antonin Guigonnat, Frankrike, +1.06,4 (1), 9) Johannes Dale, Norge, +1.06,4 (1), 10) Alexander Loginov, Ryssland, +1.08,7 (2).

Sv plac

17) Sebastian Samuelsson +1.48,1 (2), 39) Jesper Nelin +3.19,1 (4), 51) Peppe Femling +4.44,7 (6).

Världscupen e 11 av 24 deltävl

1) Fourcade 507 p, 2) Fillon Maillet 436, 3) Desthieux 435, 4) Bø 390, 5) Loginov 390.

Sv plac

30) Samuelsson 107, 37) Martin Ponsiluoma 67, 40) Jesper Nelin 63, 70) Peppe Femling 9, 79) Torstein Steinersen 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer