Hanna Öberg Foto: TT

Svenska damer säkrade första världscupvinsten på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges damer säkrade den första stafettvinsten i världscupen på tio år. Man bröt Norges dominans med sju raka vinster och vann i Kontiolahti. Hanna Öberg var den som avslutade.

– Det var väldigt inspirerande att få gå ut i ledning när de andra tjejerna hade kört så bra, säger Hanna Öberg till SVT Sport.

Det var starka känslor efter att den här generationen äntligen fick lyckas.

– Det är så himla roligt att göra det här tillsamans, inga tårar nu. Vi har kämpat från att ha blivit varvade och sedan har vi kämpat om pallen. Nu äntligen får vi kliva högst upp. Det är magiskt, säger Mona Brorsson om den långa resan och pratar i mun med nykomlingarna Johanna Skottheim och Elvira Öberg som bubblar av glädje.

När Öberg leende passerade mållinjen rusade de andra tjejerna fram för att kramas. Frankrike var upploppet efter som tvåa medan Tyskland blev trea.

– Det är på tiden, säger SVT:s expert Helena Ekholm, som var med i laget som senast vann i januari 2011.

ARKIV: Se den senaste stafettsegern

 Inför sista skyttet: ”Hon var i hälarna”

Inför det sista skyttet var Hanna tio sekunder före fransyskan Justine Braisaz-Bouchet och tog god tid på sig men behövde bara ta ett extraskott medan fransyskan behövde två. Öberg gick sedan ut med 20 sekunders ledning.

– Hon var i hälarna och jag fick kämpa med ett extraskott, säger Öberg.

– Det är ett kvitto på att vi är ett jättestarkt lag och en bra träning inför jaktstarten i morgon, säger Öberg som får gå ut först efter segern i sprinten i torsdags.

Elvira bädde för storasyster Hanna och gav henne ledningen

Lillasyster Elvira gick ut som tvåa på sin tredjesträcka och växlade över som etta till avslutande storasyster Hanna. Det skiljde elva sekunder ner till jagande Frankrike. När Elvira fick ner sitt sista skott i stående klappade Hanna händerna vid målområdet.

Andra sträckans Mona Brorsson växlade som tvåa, nio sekunder efter Frankrike. Brorsson vårdade skotten och var långsam på vallen med ett extraskott men hölll ihop det.

– Jag känner mig nöjd med sträckan, att växla som tvåa är inte fy skam, säger Brorsson.

Extremt bra skidor i svenska laget

Johanna Skottheim gjorde en stabil förstasträcka och växlade tvåa, någon sekund efter Belarus.

– Vi hade så bra skidor att det nästan kändes orättvist mot de andra länderna när vi lämnade stadion, säger Skottheim.

Norges Karoline Knotten på första sträckan hade tappat 1.12 vid det första skyttet efter ett fall och ett nervöst skytte där hon fick plocka extraskott. Efter andra skyttet hade Norge tappat till 2.20 efter och raset bara fortsatte. Norge slutade åtta, över tre minuter efter Sverige.

– Det var riktigt inspirerande efter Sebbes insats, sade Elvira före starten, något de andra höll med om efteråt när den svenska succédagen summerades.

Inför dagens stafett hade Norge sju raka segrar i världscupen medan Sverige tog sin senaste seger för nästan tio år sedan. Norge slutade åtta, över tre minuter efter Sverige.

KLIPP: Här blir Mona Brorsson rörd till tårar efter segern i stafetten:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.