Ola Bränholm och Björn Ferry. Foto: SVT

Så var chatten med Björn Ferry och Ola Bränholm

Uppdaterad
Publicerad

På lördag drar skidskyttesäsongen igång med nationellpremiär från Idre. Under torsdagen svarade SVT Sports expert Björn Ferry och kommentator Ola Bränholm på era frågor.

Chatta med Björn Ferry och Ola Bränholm

På återseende

Tack för alla frågor! Nu säger Björn och Ola tack för den här gången.

Tack för alla fina frågor! Vi hörs till helgen från Idre!

Jari • Går det att förbereda/träna sitt skytte för olika väder/vind förhållanden på ett effektivt sätt? Eller är det mest att man får ta det som det kommer?

Det ska blåsa mkt i Kina sägs det.
Jag vet att både Sverige och Norge tränat genom att ställa upp stora fläktar som simulerar byig vind.

Gurra • Hur ser Svenska lagets förutsättningar ut när det gäller budget vs Norge, Italien, Frankrike etc?

Jag kan inte detaljerna men Sverige har idag bra förutsättningar. Ni är många som älskar skidskytte, landslaget presterar. Det genererar sponsorer som ger landslagen mer resurser. Tror Sverige ligger bra med i matchen mot övriga även om jag gissar att Tyskland, Ryssland och Norge toppar resursligan.

Johanna • Hej! Om ni skulle vara tvungna att gissa antal medaljer och vem som tar dem på OS, vad skulle ni gissa då?

4 medaljer till Sverige.
Herrstafett
Damstafett
Martin P (sprint)
Hanna Ö (distans)

FH • Om vi lyfter perspektivet: Vilka landslag har potential att gå framåt med många åkare som slår igenom under 2021/22 – Har något land på samma sätt tappat synbar kapacitet med åkare som slutat os.v.?

Finns några spännande. Tycker ex Italiens herrar och Schweiz damer har mycket ungt, kan bli bra, båda lagen finns på plats redan nu i Idre. Däremot lär ex Österrikes herrar få det tyngre när snart alla veteranerna slutat.

JT • Vilka topp 3 i åkare har ni, både på herr och damsidan, Som ni på förhand skulle sätta upp som favoriter att ta hem VC?

Dam:
Eckhoff, Röiseland, Hanna Ö
J Böe, Sebbe S och Martin P! (hoppas)

Jenny • Några förändringar bland följefolket till de tävlande? Ledare, vallare osv...

Ledarstaben är densamma som förra vintern, Johannes Lukas huvudtränare, Jean-Marc Chabloz vallen kommer vara på plats nästan varje tävling. Mattias Nilsson/Johan Hagström är också med en hel del. Bland vallarna är de i lednade positioner kvar. Richard Andreasson har "värvats" från längdlandslaget.

Nicke Nyfiken • undrar vad som händer med kulor resp.hylsor smälts blyet och blir nya kulor?återanvänder man hylsorna?

Hylsorna samlas ihop till återvinning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet