Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson tränar skidskytte Foto: SVT

Stina Nilsson: ”Slutmålet är världscupen”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson har lämnat längdskidåkningen.
Nu tränar den nyblivna skidskytten i Östersund och sätter upp kortsiktiga mål i jakten på att tävla i världscupen.
– Det är det slutgiltiga målet, säger Stina Nilsson.

Stina Nilsson skickade ut en bomb i skidvärlden när hon beslutade sig för att byta sport från längdskidor till skidskytte.

– Det här vart mycket större än vad jag tänkt kanske, men det har tagits emot med jättepositiv respons. Det har varit jättekul och det känns som att det är väldigt många som vill följa min resa, säger Stina Nilsson till SVT Sport.

26-åringen som är en av Sveriges allra största längdstjärnor med bland annat OS-guld i sprint 2018 och dubbla VM-guld i Seefeld förra året (stafett och sprintstafett). Hon har totalt sju VM-medaljer och fem OS-medaljer på meritlistan. Säsongen 2018/2019 vann hon sprintcupen och blev därmed den första kvinnliga längdskidåkaren att vinna en titel i världscupen.

Nu ser hon fram emot sin nya karriär.

”En manisk nivå”

– Det finns så mycket jag inte kan. Jag älskar att det finns detaljer jag kan slipa på. Jag älskar när jag blir intresserad på en manisk nivå vilket jag blivit nu, det tycker jag är kul. Skidskytte är så mycket småsaker, säger Stina Nilsson.

Hur kom du fram till beslutet?

– Jag fick min vapenlicens för några veckor sedan. ”Jag kan ju inte bara tycka det ser kul ut på tv, jag måste testa och se om det här är någonting för mig”, så det växte fram, och det var en lång process. Jag ringde en och en som jag ville berätta det här för, men jag hann inte ringa alla innan det (nyheten) kom ut.

Vad har du för målsättning?

– Det är väldigt tidigt. Jag älskar kortsiktiga mål, det motiverar mig. Mitt mål just nu är att vara snabbare till och från vallen, så just nu jobbar jag bara på enstaka saker.

Världscupen?

– Jo, absolut, det är slutmålet. Förhoppningsvis kommer jag ha en bra utvecklingskurva men jag vet att det kan ta tid, och tid har jag mycket av känner jag.

REPORTAGE: Stina Nilsson om nya satsningen: ”Det här kan ta tid – men tid har jag”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Nilsson om nya satsningen: ”Det här kan ta tid – men tid har jag”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer