Stina Nilsson under ATG-sprinten i Östersund. Foto: Bildbyrån

Styrkebesked av Stina Nilsson – på pallen i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I går: En kaosartad dag på hemmaplan för Stina Nilsson som både föll och körde fel.

I dag: Revansch för stjärnan som slutade på tredje plats i sprinten i Östersund, en observationstävling för uttagningar till världscup och IBU-cupen.

– Jag var jättemissnöjd i går med hur jag hanterade vallen, men i dag är jag väldigt nöjd, säger hon till SVT Sport.

Det var inte mycket som gick Stina Nilssons väg under söndagen när hon slutade på 13:e plats (av 20 åkare) med totalt fyra bom, två i liggande och två i stående. Dessutom gick hon både omkull och körde fel.

Men i dag revanscherade sig 27-åringen från Malung.

Lima-åkaren hade bara en bom och slutade på tredje plats – 42 sekunder bakom segrande Elisabeth Högberg – och var före bland annat Emma Nilsson som har meriter från världscupen. Det fulla skyttet i stående var dessutom hennes första felfria serie i tävlingssammanhang.

Vad var känslan när sista luckan föll ned?

– Det var så skönt, jag hade sån kontroll. När jag lämnade vallen kände jag att det var rimligt för jag gjorde ett väldigt bra jobb, säger Nilsson.

Högberg har väntat på fullträffen

Vann loppet gjorde alltså 34-åriga veteranen Elisabeth Högberg, totalsegraren i IBU-cupen i fjol, som sköt fullt.

– Det var en väldig revansch på skjutvallen så det var skönt. Det var första nollan på länge och träningen har känts bra. Jag har gått och väntat på det här, säger Högberg, som var 17 sekunder snabbare än Nilsson i spåret.

Tilda Johansson knep andraplatsen.

– Det är jättekul eftersom det är min första tävlingshelg. Åkningen var svår i går men jag fick till det bättre i dag och jag är jättenöjd, säger Tilda.

17-åriga talangen har JVM som säsongens mål

Gårdagens sensationsvinnare, 17-åriga Sara Andersson från Mora, slutade sexa i dag och ligger bra till för en plats i IBU-cupen.

– Mitt mål för säsongen är att åka junior-VM och det är det jag strävar emot men självklart skulle jag inte tacka nej om jag får chansen att åka IBU-cupen, säger Andersson.

I morgon, klockan 13.00, vet Nilsson och de andra vilka som blir uttagna till IBU-cupen eller världscupen efter nyår. Då meddelar skidskytteförbundet sitt beslut.

KLIPP: Stina Nilsson föll och körde fel  (20 december 2020)

RESULTAT

Sprint 7, 5 km, Östersund:

1) Elisabeth Högberg, 19.40 (0)

2) Tilda Johansson, 20.19 (0)

3) Stina Nilsson, 20.22 (1)

4) Emma Nilsson, 20.29 (1)

5) Nicolina Lindqvist, 20.49 (0)

6) Sara Andersson, 21.17 (1)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.