Stina Nilsson tilldelas priset Årets rookie Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson får pris av skidskytteförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Som längdskidåkare har Stina Nilsson bland annat OS-guld och VM-guld.

Nu har hon också fått pris som skidskytt. Nilsson tilldelas utmärkelsen Årets rookie.

– Men vilken fin motivering och vilken överraskning, säger Nilsson.

I mars 2020 kom beskedet att en av Sveriges bästa längdskidåkare, Stina Nilsson, byter sport och istället blir skidskytt.

Under den gångna säsongen tävlade hon i både IBU-cupen och världscupen. I världscupdebuten i Östersund blev hon 26:a i sprinten och 22:a i jaktstarten. Efter säsongen meddelade landslaget att hon får en plats i A-landslaget till nästa säsong.

Nu utses hon också till årets rookie av svenska skidskytteförbundet.

”Är stort”

I motiveringen står bland annat ”Sällan har en nykomling varit mer rookie än i år. När hon tog steget från längd till skidskytte blev det en stor nyhet både inom och utom Sveriges gränser. Att under en pandemisäsong, med endast 4 nationella starter i ryggen, ta steget ut i den internationella hetluften på IBU Cuptävlingar är stort.”.

Men vilken fin motivering, och vilken överraskning. En väldigt bra start på helgen så här en fredagsmorgon, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Bland de tidigare pristagarna finns Mona Brorsson, Jesper Nelin och Elvira Öberg.

I maj berättade Stina Nilsson för SVT Sport om hennes nya upplägg inför kommande säsong.

– Jag har pratat med tränarna och kommit fram till att jag ska sluta med hobby-skjutandet, att jag går ut och skjuter bara för att jag tycker de är kul. Vi ska hålla det lite mer strikt,  jag ska inte skjuta mer eller mindre än någon annan, sade Nilsson då.

Stina Nilsson om kommande upplägget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.