Foto: TT Nyhetsbyrån

Stina Nilsson imponerade i sin tävlingsdebut som skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson fick en tuff start i sprinten. I den liggande skjutningen bommande hon två men tog revansch i stående. Björn Ferry var imponerad av Nilssons allra första tävling som skidskytt i säsongspremiären i Idre.

– Det var exakt vad jag hade i min första internationella tävling. Det blir OS-guld till slut, säger Björn Ferry skämtsamt i SVT:s sändning.

Stina Nilsson hade allas ögon på sig när hon var först ut bland svenskarna i sprinten på 7,5 km i säsongspremiären i Idre. Nilsson fick en tuff start i första skyttet – det blev två bom i liggande skyttet.

– Hon fick nog lite andnöd och tvingades ta om inför sista skottet, sa Björn Ferry.

Men i stående skyttet gick det desto bättre – där blev det bara en bom.

”Väldigt bra premiär”

– Det känns så kul att vara igång. Jag är jättenöjd med mitt stående skytte men jag hade inte flowet i liggande som jag ville ha. Men ändå en väldigt bra premiär, säger Stina Nilsson till SVT.

Vad är du mest nöjd med dagen?

–  Stående skyttet. Den där urklickningen där jag inte ens reflekterade utan bara gör det, säger hon.

Slutade elva i premiären

Nilsson berättar också att hon fick stor hjälp av klubbkompisen Johanna Skottheim inför sin första tävling.

–  Det har varit jättemycket att tänka på men jag är så tacksam över att jag haft min klubbkompis Skottheim, som skjutit jäkligt bra där ute, som har hjälpt mig i dag. Jag har haft så bra koll så jag är jättetacksam att hon hjälpt mig.

Stina Nilsson slutade elva i säsongspremiären i Idre.

Stina Nilssons skidskyttekarriär

Efter nio säsonger i världscupen på skidor, med bland annat ett OS-guld, två VM-guld och 23 individuella världscupsegrar, meddelade Stina Nilsson i mars överraskande att hon byter sport till skidskytte.

Hon fick direkt en utvecklingsplats i A-landslaget.

I augusti föll hon under rullskidträning och fick en fraktur i vänstra armbågen, vilket gjorde att hon inte fick använda stavar under sex veckor och skyttet fick anpassas under en tid. På grund av skadan missade hon SM i rullskidskytte.

Hon är inte aktuell för världscuppremiären i Finland i slutet av november utan kommer inledningsvis att tävla på lägre nivå.

I Sverigepremiären slutade hon elva i sin debut som skidskytt efter två bom i liggande och en i stående.

Det finns många exempel på skidåkare som blivit framgångsrika skidskyttar – som Magdalena Forsberg, Björn Ferry och Anna Carin Zidek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.