Stina Nilsson kan göra internationell debut på IBU-cupen i Idre. Foto: Bildbyrån

Stina Nilsson kan göra internationell debut i Idre

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenterades tävlingschemat för kommande säsong i IBU-cupen, nivån under världscupen.
Den 26 november kan Stina Nilsson göra internationell debut på svensk mark i Idre.
– För mig som tränare är det målsättningen att se henne tävla där, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz till SVT Sport.

Den 22 mars kunde SVT Sport avslöja att Stina Nilsson lämnar längdskidåkningen och byter sport. Nu har 26-åringen varit skidskytt i snart två månader.

Tillsammans med skyttetränaren Jean-Marc Chabloz har hon ägnat mycket tid på skjutvallen i Östersund. I början av april berättade Chabloz att Nilsson under en träningsvecka hade avfyrat hela 1200 skott.

– Det var en vecka hon sköt så mycket och det blev stora rubriker kring det. Det är lite spännande. Det är inte så enkelt att skjuta 1200 skott och ha så mycket fokusering bakom varje skott. Det blir enormt mycket tid bakom vapnet och det gjorde hon under en vecka. Men nu har vi gått ner ordentligt. Det är vår taktik och plan att lägga en bra grund för att sedan kunna bygga vidare med mer grenspecifik träning, säger tränaren till SVT Sport.

Har du upplevt en stor förbättring hos henne?

– Jag tycker hon har en hög högstanivå och ganska snabbt tyckte jag att hon fick en snabb utveckling. Det som vi krigar på med nu är lägstanivån och framför allt stående skyttet. Jag tycker liggskyttet har fungerat väldigt bra på sista tiden.

Kan debutera i Sverige

Nilsson, som fått en utvecklingsplats i A-landslaget, har nu börjat träna med sina nya lagkompisar.

– Vi har varit väldigt mycket ensamma och tränat. Men nu skjuts det mycket runt om henne. Det är en viktig del. Det är väl 15 personer som skjuter runt henne nu.

I dag presenterade IBU-cupen, serien under världscupen, tävlingschemat för kommande säsong. Premiären är på svensk mark, i Idre, 26 november och kan innebära Stina Nilssons internationella tävlingsdebut.

– Det tycker jag är realistiskt. Sen ska man inte glömma att vi har ett ganska hårt tryck på damsidan och en enorm bredd på hög nivå. Det är inte bara att ta sig in i laget i IBU-cupen. Stina kommer behöva göra som alla andra, att kvala sig in. Så det blir inga särbehandlingar. Men i min värld är det realistiskt att hoppas att hon tar sig dit.

”Det är målsättningen”

Några veckor innan väntar Sverigepremiär på samma ort. Resultaten där blir viktiga för 26-åringen.

– Svårt att säga hur uttagningskriterierna ser ut redan nu. Men premiären i Idre kommer betyda väldigt mycket för att ta en plats i IBU-cupen.

Är det hennes mål också?

– Ja, det tror jag. Vi har inte diskuterat det riktigt. Vi försöker inte att gå så långt fram utan ta det steg för steg. Men för mig som tränare är det målsättningen att kunna ha möjlighet att ta sig till IBU-cupen och se henne tävla där.

Frida Karlsson om Stinas byte: ”Stort tapp för längdskidåkningen” (30 april 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.