Sebastian Samuelsson har tidigare riktat kritik mot IBU. Foto: Bildbyrån

Undersökning visar: Skidskyttarna kritiska till IBU

Uppdaterad
Publicerad

En stor majoritet bland skidskyttarna saknar förtroende för det internationella förbundet IBU. Det visar resultatet av en intern undersökning som gjorts bland de aktiva.
– När de två stora ledarna är under utredning är det klart att du tappar förtroendet, säger Clare Egan, ordförande i IBU:s verkställande utskott, till NRK.

Det har stormat kring det internationella skidskytteförbundet, IBU, den senaste tiden. I mitten av april kom uppgifter från antidopningsbyrån Wada att ordföranden Anders Besseberg och generalsekreteraren Nicole Resch fått betalt för att skydda dopade idrottare.

En dryg månad efter avslöjandet, som ledde till polisrazzior i både Österrike och Norge, har ett hundratal skidskyttar fått chansen att tycka till om förbundet i en intern undersökning. Och resultatet visar på ett stort missnöje på flera punkter, ett tecken på att de aktiva saknar förtroende för IBU.

– Vi har naturligtvis förlorat förtroendet. När de tvåstörsta inom förbundet är under utredning förlorar du förtroende, säger Clare Egan, ordförande i IBU:s verkställande utskott, till NRK.

Skidskyttarna vill dessutom få en mer central roll inom verksamheten och ha mer att säga till om. Samtidigt riktar de stark kritik mot antidopningsarbetet.

– 91 procent svarade att antidopningsarbetet måste förbättras, säger Egan.

Resultatet av undersökningen presenterades förra veckan under ett möte i Österrike där flera styrelseledamöter från IBU deltog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer