Svensk kan bli ordförande i krisförbundet – ”Jag är optimistisk”

Uppdaterad
Publicerad

I april i år avgick det internationella skidskytteförbundets ordförande Anders Besseberg efter anklagelser om mutor. På fredagen ska en ny ordförande väljas och en av kandidaterna är svenska Olle Dahlin. Hans motkandidat är lettiskan Baiba Broka.
– Eftersom det är idrott är jag optimistisk ända fram till mållinjen, säger Dahlin till SVT Sport inför valet.

Det Besseberg anklagades för var att i mutskandalen mörka dopning och gynna Ryssland.

– Vi har som bekant varit inne i en tuff period där vi har tappat förtroende. Nummer ett är att återställa förtroendet och göra konkreta reformer vad gäller våra stadgar och antidopningsverksamhet, säger Dahlin.

– Sedan vill jag ta fram en långsiktig strategisk plan för internationellt skidskytte, som inte har funnits tidigare.

Dahlins motståndare Broka är just nu ordförande i det lettiska skidskytteförbundet och sitter i IBU:s juridiska kommitté. Hon har också tidigare varit justitieminister i Lettland för det nationalistiska partiet ”Nationella alliansen”.

– Jag har inga kommentarer om henne, utan jag fokuserar helt och hållet på min kampanj, säger Dahlin om henne.

Ryssland fick i december sin medlemsstatus degraderad. Till morgondagens kongress har de lämnat in en ansökan om att igen bli fullvärdiga medlemmar. Det vill Dahlin inte ta ställning till.

– Det blir en fråga imorgon förmiddag för kongressen. Eftersom jag är presidentkandidat känner jag mig nuläget neutral i den frågan.

Du har ingen personlig åsikt?

– Det ska jag inte ha i nuläget. Det vore fel att försöka gå in och påverka som presidentkandidat.

Räknar du med ett rent val imorgon?

– Det förutsätter jag. Inte minst med tanke på de misstankar som finns mot vår historia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer