Foto: Bildbyrån/SVT

Svensk superinsats i Ruhpolding

Uppdaterad
Publicerad

I tyska Ruhpolding bjöd de svenska skidskyttarna på en suverän insats. Hanna Öberg stod för en ny fin insats och bärgade sin andra raka pallplats och hela tre svenskor tog plats på topp fem.

De tidigare insatserna i damernas skidskytte i Ruhpolding hade gett Hanna Öberg ett fint utgångsläge som tvåa i jaktstarten bakom suveräna norskan Tiril Eckhoff.

Och trots att närmaste svenska startade på topp tio blev det till slut tre svenskor på topp fem placeringar.

Efter ett rejält drama med finfint svenskt skytte klättrade Johanna Skottheim och Linn Persson snabbt i fältet och slutade fyra respektive femma. Precis bakom Hanna Öberg som tog tredjeplatsen.

– Den svenska insatsen är fantastisk. Återigen en maktdemonstration av Tiril Eckhoff. Nu befäster hon sin ledning i världscupen och blir den stora favoriten inför VM, säger SVT:s expert Björn Ferry direkt efter loppet.

Största klivet i resultatlistan gjorde Linn Persson. Värmländskan startade på 27:e plats inför jaktstarten men hade både fart i spåret och lugn på vallen då snöfallet påverkade många.

Att bara en bom skulle räcka långt såg man direkt efter andra och tredje skyttet. De som höll sig till felfritt eller ett missat skott klev högt upp i fältet.

Inför fjärde och sista skyttet klev Skottheim och Persson nästintill in bredvid varandra. Framför sig hade de norska Marte Olsbu Röiseland och tyska Vanessa Hinz som jagade svenska Hanna Öberg och kanske var det den gemensamma pressen som att både Hinz och Röiseland sköt bort sig och föll raskt ner i fältet.

SE MER: Doldisens glädjetårar efter succén

Resultat

1. Tiril Eckhoff

2. Paulína Fialková +46,3

3. Hanna Öberg +55,1

4. Johanna Skottheim +57,3

5. Linn Persson +1:02,6

Svenska resultat

3. Hanna Öberg +55,1

4. Johanna Skottheim +57,3

5. Linn Persson +1:02,6

13. Mona Brorsson 1:59,7

32. Elvira Öberg +2:44,6

39. Anna Magnusson +3:16,2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.