VM-brons till Sverige i singelmixedstafett

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har tagit femte medaljen på skidskytte-VM.

Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson upprepade sin bedrift från VM 2019 och tog brons i singelmixedstafett.

– Vi var aldrig oroliga, säger Sebastian Samuelsson.

Det var en oerhört jämn sista sträcka med fem länder inom 16 sekunder i början. Efter det sista skyttet, där Hanna Öberg hade en bom, gick hon ut som trea med Ukraina tre sekunder efter. Men Öberg drog ifrån och på slutvarvet tappade ukrainskan ytterligare och Öberg körde in som trea.

– Jag gick hårt ut från stadion för att bli av med ukrainskan direkt. Det var väldigt kul och jag är verkligen jätteglad att vi tar en medalj, säger Hanna Öberg.

”Ska nästan vara omöjligt”

Bronset betyder tredje medaljen för de båda detta mästerskap.

– Att vinna en medalj är svårt. Att vinna tre ska nästan vara omöjligt ändå gör vi det. Vi får vara väldigt nöjda, säger Sebastian Samuelsson

Det blev en hel del bom för både Samuelsson och Öberg. Samuelsson inledde med tre bom i första skyttet och Sverige var som sämst nere på sjätte plats.

– Jag var nog lite nervös där. Lite stressad och så bomar jag första och det är aldrig kul. Men det kändes egentligen aldrig som att det var speciellt långt upp, säger Samuelsson till SVT.

Spurtstrid avgjorde

Men duons åktid var desto bättre, den tredje bästa, och bäddade för medaljen.

Sverige har nu tangerat sitt medaljrekord från VM 2012, där det dock inte blev något guld.

Frankrike tog guldet före Norge efter att Julia Simon spurtat ner Tiril Eckhoff på upploppet. Italien var bara fyra hundradelar efter Frankrike in till det sista skyttet men Dorothea Wierer sköt tre bom och fick straffrunda. Italien blev till slut femma.

– Det är galet. Jag är väldigt glad, säger fransyskan Julia Simon som korsade mållinjen som segrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.