Björndalen lägger av efter hjärtproblem

Uppdaterad
Publicerad
I dag kom beskedet att en epok inom skidskyttet och OS-historien försvinner. Ole Einar Björndalen, 44, lägger av.
– Det har varit min sista säsong även om jag gärna hade fortsatt ett par säsonger till, säger Björndalen, som drabbades av hjärtflimmer i somras, med gråten i halsen vid den presskonferens han kallat till.

Björndalen var bara tolva som bäst i världscupen den gångna säsongen.

– Säsongen gick inte som planerat och resultaten har inte varit de som jag hoppades på. Jag fick hjärtflimmer i somras för första gången och hamnade efter. Vi fick kontroll på det men jag fick det en gång till. Inför ett höghöjdsläger på hösten återkom problemen igen. Jag fick sedan ordning på det och fick väldigt bra hjälp av läkarteamet, säger Björndalen som försökte le mycket under presskonferensen. Han understryker att problemen dök upp under vilotillstånd och aldrig under träning eller tävling.

Han drog ut på beskedet och hade en lång dragning om hur träningen varit inför säsongen innan beskedet som alla väntade på kom.

Björndalen berättar om hjärtproblemen som drabbade honom inför säsongen:
 

Debuterade i världscupen 1993

– Min motivation har varit helt otrolig. Jag skulle gärna ha sagt att jag var mätt och belåten nu men det är jag inte. Jag tar beslutet i samråd med läkarna och familjen, säger Björndalen som varit senioraktiv sedan 1993 då han debuterade i världscupen. Då strömmade tårarna ned för kinderna.

– När jag åkte skidor under påsken kände jag lika mycket motivation som alltid, säger Björndalen.

Han höll presskonferensen i klubbhuset i den lilla norska byn Simostranda där allt började. Största ögonblicket i karriären var OS i Salt Lake City 2002 där Björndalen tog hem fyra guld av fyra möjliga.

Den gångna säsongen har varit svag och han blev inte uttagen till OS i Pyeongchang, något som till och med IOK-chefen Thomas Bach beklagade. Björndalen var där som ledare för Vitryssland och coachade fram hustrun Darja Domratjeva till ett guld i stafett och ett i silver masstarten.

Företrädare för kommunen dök upp med en blomsterkvast och sade att om Björndalen vill bosätta sig där för gott så ska en byggnadslovansökan behandlas ”väldigt fort”.

Fakta Björndalen:

Visa

8 OS-guld
20 VM-guld
95 segrar i världscupen (varav en i längdåkning)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer