Tränaren hyllar Stina: ”Den bästa jag haft”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson får en specialanpassad roll i A-landslaget med mål mot OS 2022 i Kina. Hon ska tränas av nya skidskyttetränaren Jean-Marc Chabloz som hyllar Nilsson.
– Hon är den bästa jag haft, säger han till SVT Sport.

För två veckor sedan kunde SVT Sport avslöja att Stina Nilsson byter till skidskytte. Två veckor innan kontaktade tidigare skidstjärnan Jean-Marc Chabloz.

– Hon ringde mig och sa ”hej det är Stina Nilsson, kan du hjälpa mig med skyttet?” Så började det och jag sa ja, absolut, säger skyttetränaren Jean-Marc Chabloz till SVT Sport.

De har nu tränat tre veckor tillsammans och skyttetränaren ser stor potential i Stina Nilsson.

– Hon är den bästa jag haft hittills då Stina Nilsson har lärt sig väldigt snabbt. Jag tror det har att göra med hennes blandning av att vara tokig och galen då hon ser fram emot varje skjutpass. Jag tror det är en väldigt viktig faktor varför hon lärt sig så otroligt snabbt, säger han och fortsätter:

– Vi har pratat om att vi har OS i sikte, det finns ingenting annat.

Det är stora ord du säger. Att hon är den bästa efter bara tre veckor.

– Jag gillar verkligen det jag ser. Stina Nilsson skjuter verkligen bra, men skidskytte är komplicerat med en hel process. Vi har ingången, själva skyttet, utgången och en total skjuttid som bara blir snabbare och snabbare. När jag höll på sköt vi dubbelt så länge som åkarna gör i dag. Det är en utmaning, och där kanske vi har mest att göra.

KLIPP: Här tränar Stina Nilsson skidskytte (22/3 – 2020)

”Det här är unikt”

Vilka delar i skyttet behärskar hon redan i dag?

– Hon har lätt att hålla väldigt bra fokus på passen. Magdalena Forsberg var bäst på det, hon var helt orubbad på vallen. Det tycker jag Stina Nilsson också har. När hon ligger på mattan är hon väldigt fokuserad och målmedveten. Det finns likheter med ”Magda” där.

Stina Nilssons träning kommer präglas mycket av skyttet, men Jean-Marc Chabloz menar att det gäller hitta balansen.

– Det är största utmaningen för mig. Hon vill så himla mycket, och jag måste nästan bromsa henne. Hon skjuter alltså 1 200 skott i veckan, det gör ingen annan i världen. Det kan jag garantera och det här är unikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Senaste avsnittet på SVT Play