Johannes Lukas hyllar Elvira Öberg. Foto: Bildbyrån.

Tränarens hyllning: ”Du ska inte leka med Elvira”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att hon tappade ledningen efter det sista skyttet såg Elvira Öberg till att de svenska damerna tog säsongens andra seger och på kuppen tog hem hela stafett-världscupen.

Nu hyllas hon av landslagschefen Johannes Lukas.

– Som jag har sagt innan, du ska inte leka med Elvira på sistavarvet. När hon bestämmer sig för att ta det där så tar hon det. Det är riktigt bra, säger han i Vinterstudion.

Linn Persson såg till att Elvira Öberg fick gå ut i ledning. Den behöll hon genom en felfri liggande serie och fram till stafettens sista skytte. Där tvingades hon plocka fram två extraskott och se belarusiskan Elena Kruchinkina ta över ledningen.

Hela stafettcupen såg ut att glida Sverige ur händerna men Johannes Lukas var inte ett dugg orolig. 

– Spurten, det visste jag innan tyvärr. Det måste jag verkligen säga. När hon kommer med någon annan i sista backen så har ingen en chans, säger tränaren till SVT.

Om Elena Kruchinkina visste vad Lukas visste är oklart. Hon såg i alla fall ut att ha en ganska rejäl lucka in i sista backen innan Elvira Öberg bestämde sig för att flyga upp och förbi henne.

Slog Tyskland – ”Smakar jävligt gott”

Sverige slutade i och med det på samma totalpoäng som Tyskland. Men med en mer seger tar man hem stafett-världscupen. Tyskland slutade tolva i dag.

– Det är nästa historiska rekord som vi tar. Riktigt häftigt, vi är det bästa stafettlaget över vintern. Det är ett fint pris att få. Det smakar jävligt gott, säger tysken Johannes Lukas. 

I morgon är det dags för herrarnas stafett i Nove Mesto.

Där tar lite överraskande Martin Ponsiluoma sistasträckan i stället för Sebastian Samuelsson som brukar avsluta men nu går ut som tvåa. Peppe Femling inleder och Jesper Nelin tar tredjesträckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.