Foto: Bildbyrån

Fransk dominans när Fourcade segrade

Uppdaterad
Publicerad

När Norge vallade bort sig och Sverige sköt bort sig var det fransmännen som dominerade i Östersund, när herrarnas distanslopp över 20 kilometer avgjordes. Fyra fransmän placerade sig i toppen där Martin Fourcade tog hem segern.

– De kan jubla i vallaboden i Frankrike i dag, de har verkligen lyckats, säger SVT:s expert Helena Ekholm.

Martin Fourcade kommer från en tyngre fjolårssäsong, där senaste segern i världscupen kom för ett år sedan. Sedan dess har det varit norsk dominans i spåret där Johannes Thingnes Bö knep titeln i den totala världscupen, efter att Fourcade vunnit den sju gånger i rad.

I helgen placerade sig bröderna Bö som etta och tvåa i sprinten men i dagens lopp var de helt borträknade efter en vallamiss. Johannes Thingnes Bö var över tre minuter efter Fourcade.

– Om de franska vallarna är glada så är det nog inte fest nere i den norska vallabussen just nu, säger SVT:s kommentator Ola Bränholm.

”Träffarna som räknas”

Den franske 31-åringen stod för ett starkt lopp både i spåret och på skjutvallen. Fram till det fjärde och sista skyttet hade Fourcade inte en enda bom.

– Det tar honom 38 sekunder men det gör ingenting en dag som den här, det är träffarna som räknas, säger Ekholm.

Trots en miss i sista räckte det till segern, den 77:e världscupsegern, den första sedan 15 december i fjol.

– Det är förmodligen den tuffaste segern. Tidigare i karriären har jag vunnit ganska enkelt. Efter den senaste säsongen har jag kämpat hårt för att komma tillbaka till toppen. Denna gången är det ingen gåva, det är något jag kämpat hårt för.

Besvikelse över bommar

Norge hade dåliga skidor, Sverige hade dåligt skytte. Peppe Femling var först och hade sammanlagt fem bommar och slutade långt ner i resultatlistorna.

– Det är fina förhållanden för att vara Östersund så skyttet är en stor besvikelse. Jag vet inte varför, där ska man ju kunna ta chansen, säger han till SVT.

– Fem bom ska man inte skjuta, det är alldeles för mycket, säger Helena Ekholm.

Sebastian Samuelsson blev bästa svensk som 23:a med sammanlagt två missar, båda i det första skyttet.

SVT Sport förklarar: Hur prickar man målet med hög puls?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.