Vetle Sjåstad Christiansen fick sin revansch – tog dopningsklassad medicin för att bli frisk. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Vetle Sjåstad Christiansen fick sin revansch – tog dopningsklassad medicin för att bli frisk

Uppdaterad
Publicerad

Vetle Sjåstad Christiansen tog en gruvlig revansch efter att ha blivit petad förra helgen i Oberhof när han vann Ruhpoldings sprint överlägset.

– Det var den tuffaste jul jag upplevt att inte vara tillräckligt bra för att få åka i Oberhof och nu är jag bäst i världen i dag. Man kan kalla det en galen vecka. Jag är den lyckligaste mannen i det här området, säger Christiansen från sin favoritarena i SVT:s sändning.

För NRK utvecklar han sina känslor efter att ha varit ute i media och svingat mot det norska skidskytteförbundet och bland annat kallat det inkompetent.

– Det var som att skriva ett filmmanus. Jag tror att jag ska resa till Hollywood och be om en Oscar, säger Christiansen.

Säsongen har inneburit en bergochdalbana. Det var nära att han inte ens skulle komma till start i världscuppremiären i Östersund i slutet av november efter långvariga sjukdomsproblem med lungorna. Han var tvungen att ta till en hästkur som stod på dopningslistan.

”Grävde djupt i medicinskåpet”

– När man börjar leka med mediciner som finns med på dopningslistan, då gäller det att vara på den säkra sidan. Jag har aldrig ens tagit antibiotika tidigare, men nu har jag tagit två kurer. Jag grävde verkligen djupt i medicinskåpet den här gången, säger Christiansen om nyheten som avslöjades för norsk media sent i går kväll.

Han tog prednisolon, som är tillåtet att ta utanför tävlingssäsong, för att kurera sig under fem dagar. Efter det var Christiansen tvungen att hålla sig borta från tävlingar i tio dagar för att substansen, som inte är prestationshöjande, skulle gå ur kroppen. Han missade den norska säsongspremiären på grund av den kuren.

Norges landslagsläkare Ola Berger kallar det för en vanlig åtgärd eftersom inga andra behandlingar hjälpte.

I morgon söndag går Christiansen ut först i jaktstarten över 12,5 km som sänds i SVT1 klockan 14.45.

Resultat 10 km sprint – startlista 12,5 km jaktstart:

1. Vetle Sjåstad Christiansen, NOR 22.27,2 (0)

2. Tommaso Giacomel, ITA +16,9 (1)

3. Tarjei Bö, NOR, 20,1 (0)

4. Emilien Jacquelin, FRA 20,9 (0)

5. Johannes Dale-Skjevdal, NOR, 23,0 (2)

6. Justus Strelow, GER, 33,8 (1)

7. Sebastian Stalder, SUI, 39,4 (0)

8. Niklas Hartweg, SUI, 41,8 (1)

9. Johannes Thingnes Bö, NOR, 43,6 (1)

10. Sturla Holm Lägreid, NOR, 44.0 (1)

25. Martin Ponsiluoma, SWE,1.15,9 (4)

26. Sebastian Samuelsson, SWE, 1.17,5(3)

44. Peppe Femling, SWE, 1.46,6 (2)

51. Jesper Nelin, SWE,1.52,5 (3)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.