Mörk svenskdag i Antholz

Världscupledaren Dorothea Wierer är född i trakterna av skidskytteanläggningen i Antholz.

I dag vann 28-åringen jaktstarten efter en helitaliensk uppgörelse.

Svenskorna var långt efter och Emma Nilsson blev till och med avplockad från banan.

Dorothea Wierer vann dubbla världscupsegrar i österrikiska Hochfilzen tidigare i vinter och har radat upp stabila resultat i världscupen. Det gör henne till totalledare i cupen.

I dag fick hon vinna på hemmaplan, hon är född i trakterna av Antholz, inför 18 000 åskådare.

Men det blev en ryslig avslutning.

Blev avplockad

Wierer klev in inför fjärde skyttet  tillsammans med sin landsmaninna Lisa Vittozzi, 23. Båda sköt en bom men Wierer var snabbare och lämnade vallen tidigare. Det avståndet tappade hon sen aldrig.

Vitozzi blev sedan omåkt av tyskan Laura Dahlmeier, som tog revansch från sprinten. Där var tyskan mindre än en sekund från pallen när hon slutade fyra.

För svensk del var det en mörk dag. Hanna Öberg gick ut som 30:e åkare och slutade 24. Mona Brorsson gick från 21:a till 25.

Emma Nilsson hade fyra bom och fick inte ens avsluta loppet. Hon blev avplockad efter det fjärde skyttet då hon blev varvad.

Thingnes överlägsen

Det av sjukdom decimerade herrlandslaget hade det också tungt. Jesper Nelin blev bäste svensk med 30:e plats och fyra bom. Tävlingens andre svensk, Torstein Stenersen missade bara ett skott och körde upp sig från 60:e till 34:e plats.

Johannes Thingnes Bö tog sin elfte seger denna vinter – trots tre bom. Den överlägsne norrmannen vann med 34,8 sekunders marginal till tvåan Antonin Guigonnat, Frankrike.

– Det var galet skönt, och fantastiska skidförhållanden idag, säger Bö till NRK.