Shim Suk-hee har enorma framgångar i shorttrack men det har kostat väldigt mycket. Foto: TT.

Dubbla OS-mästaren: ”Tränaren bröt av mina fingrar”

Uppdaterad
Publicerad

Den fyrfaldiga OS-medaljören, varav två guld i stafett, Shim Suk-hee, bröt ihop i tårar när rättegången mot hennes tränare Cho Jae-beom hölls i Seoul i måndags.

– Han har slagit mig sedan jag var sju år och brutit av mina fingrar, sade hon enligt Channels Newsasia.

Det är en fasansfull inblick i sydkoreansk shorttrack som ges i samband med rättegången mot tränaren Cho Jae-beom som i oktober dömdes till tio månaders fängelse, något han överklagade och som nu gått vidare i en ny rättegång.

Tränaren dömdes i höstas för att ha misshandlat Shim Suk-hee och tre andra aktiva.

OS i Sotji skridsko

Shim Suk-hee, 21, säger att hon blivit utsatt för fysiskt våld och verbala övergrepp sedan sju års ålder, och att det hela eskalerat på senare år.

– Jag har blivit djupt traumatiserad av detta. Han har slagit mig och mobbat mig sedan jag var sju år gammal. En gång slog han mig med en hockeyklubba så att jag bröt flera fingrar och en gång kastade han metallföremål så att jag fick ett stort jack i pannan, säger hon.

”Jag kanske dör nu”

Bara veckor före hemma-OS i Pyeongchang i vintras skedde ett nytt överfall, som Shim Suk-hee beskriver som ett av de allra värsta.

– Han sparkade och slog mig så hårt, speciellt mot huvudet, så att jag tänkte: ”Jag kanske dör nu”.

Tränaren Cho Jae-Beom erkänner misshandeln och motiverar det med att han ville ”förbättra deras prestationer”.

Orkade inte närvara vid första rättegången

Shim Suk-hee orkade inte medverka vid den första rättegången i oktober av rädsla för att tvingas möta tränaren. Hon anser att han hjärntvättat henne och det gett bestående men.

– Men jag måste visa mod nu eftersom jag behöver berätta sanningen.

Även det kvinnliga sydkoreanska curlinglaget, som besegrades av Sveriges Lag Hasselborg i OS-finalen, har vittnat om trakasserier från tränare.

Vid hemma-OS i Pyeongchang tog Sydkorea sex medaljer, varav tre guld, i shorttrack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji skridsko

Mer i ämnet