Misstänkt dopningfall i short track. Bilden har inget med fallet att göra. Foto: Bildbyrån

Misstankar om nya meldonium-fall

Publicerad

Maria Sjarapova erkände under måndagen att hon tagit meldonium. Nu har ytterligare två idrottare testats positivt för den förbjudna substansen – Semion Elistratov och Pavel Kulizjnikov. Båda riskerar nu fyra års avstängning.

Det är den ryska nyhetssajten Vesti.nu som kommer med uppgifterna att Semion Elistratov och Pavel Kulizjnikov är de senaste i raden av idrottsstjärnor att testas positivt för meldonium. Substansen har varit förbjuden sedan 1 januari i år.

Elistratov, som var med i det ryska lag som vann OS-guld i shorttrack i Sotji 2014, blev inte uttagen i Rysslands trupp till VM i Sydkorea som inleds på fredag. Anledningen är alltså att ryssen lämnat ett positivt dopningtest, han riskerar nu fyra års avstängning.

Varken Elistratov själv eller det ryska skridskoförbundet vill kommentera uppgifterna, uppger Vesti.ru.

”Kommer att bli fler fall”

Kulizjnikov är femfaldig skridskovärldsmästare, han tog bland annat två guld i distans-VM tidigare i år. Rysslands idrottsminister Vitalij Mutko meddelade under tisdagen att flera fall kan komma att uppdagas.

– Det är inte min roll att meddela detta, men det kommer att bli fler fall, sade Mutko till nyhetsbyrån Tass.

Elistratov och Kulizjnikov är två av flera idrottare inom kort tid att åka fast för meldonium. Under måndagen erkände Maria Sjarapova att hon tagit den förbjudna substansen och sedan tidigare är bland andra Abeba Aregawi misstänkt för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer