Nils van der Poel dagen efter VM-guldet: ”Väldigt uppskattat i skridskovärlden”

Uppdaterad
Publicerad

I går blev Nils van der Poel både världsmästare och världsrekordinnehavare på 10 000 meter.

Det är något som inte bara uppskattas i Sverige.

– Det är väldigt uppskattat i skridskovärlden, säger han.

Inom loppet av fyra dagar tog svenske skridskostjärnan två guld, och dessutom satte Nils van der Poel nytt världsrekord på 10 000 meter.

I dag berättar han för SVT Sport att han känner att det han gjort inte bara uppskattas i hans hemland.

– När man fick dela det med kollegorna och de medtävlande från de andra nationerna i går kväll, så förstod man att det är väldigt uppskattat i skridskovärlden att det är en svensk som kan slå världsrekord. Det är väldigt kul att få vara en del av det, säger han, och berättar lite senare att han känner en stor glädje och stolthet över det han har lyckats med:

– Det gläder mig något enormt att få ha gjort de här resultaten, och att de räckte så långt som det gjorde. Det känns ju helt fantastiskt, verkligen.

”Imponerad av svensk media”

Något annat som gläder Trollhättan-sonen är det ökade intresset som har blivit runt skridskosporten i landet.

– Jag är väldigt imponerad av svensk media generellt, att man har lyckats rapportera så bra om det här. Jag läser ganska kloka referat i tidningarna, och det är kul att intresset och kunskapen för skridsko höjs i Sverige. Sen kanske jag inte tycker det är svinroligt att göra intervjuer, men det är en del av jobbet så jag gör det också, säger han med ett leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.