Nils van der Poel: ”Tror att jag kommer vara väldigt bra”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel är bäst i världen på 5000 meter. Det slog han fast med sitt guldlopp i torsdags. På söndag åker han favoritdistansen 10 000 meter. Det finns ingen anledning för konkurrenterna att tro att han är mätt.

– Jag tror att jag kommer att vara väldigt bra, säger Nils van der Poel till SVT Sport. 

Innan världsmästarloppet hade Nils van der Poel en teori:

– Det hade varit kul att bara ta en världsmästartitel eller slå ett världsrekord så att man kan checka av den där prestationsrutan och bara åka skridskor och idrotta för att det är roligt sen.

– Då så Johan (Röjler, tränare) att det kanske inte är så Nils, det kanske är tvärtom. När du har tagit en titel så kommer du ha mer press på dig så kommer det bli ännu svårare att njuta av det. Så nu är det upp till bevis, vi får se vem som har rätt.

”Tacksam för att folk inte förstår”

Telefonen har gått varm dagen efter VM-guldet för 24-åringen från Trollhättan. Bland de som stämt in i hyllningskören finns skridskolegendaren Tomas Gustafson.

– Om folk bara visste hur bra det är skulle de bocka och buga överallt när han kommer på stan, sa han igår till SVT Sport.

– Då är jag väl tacksam att folk inte förstår hur bra det är då, säger världsmästaren van der Poel och ler.

Nej, han har inga ambitioner att bli en superkändis. På söndag är det alltså dags för dubbla distansen i Heerenveen. Där kan han bli dubbel världsmästare.

– Jag tror att det kommer att vara väldigt svårt att vinna det här VM:et. Det säger jag främst för att jag tror att jag kommer att vara väldigt bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.