Nils van der Poel vann karriärens sista lopp

Uppdaterad
Publicerad

Karriärens sista lopp – då avslutade Nils van der Poel på bästa möjliga sätt

Svensken vann i överlägsen stil på 5000 meter i holländska Heerenveen och säkrade också segern i långdistanscupen.

– Det är lite melankoliskt och mycket känslor att inse att det var sista loppet, säger han till SVT Sport.

Efter en säsong med dubbla OS-guld och guld på allround-VM, gick Nils van der Poel förra veckan ut med beskedet om att han avslutar sin elitsatsning.

– Min yttersta ambition är att det blir det sista jag gör som skridskoåkare, sa han inför världscupavslutningen i Heerenveen.

Och den svenske skridskokungen fick också avsluta karriären på allra bästa sätt.

Svensken var överlägsen i holländska Heerenveen och vann på tiden 6:08.81 på 5000 meter skridsko. Han vann över sex sekunder före belgaren Bart Swings på andra plats.

”Det är lite melankoliskt”

I och med segern säkrade han också långdistanscupen på totalt 360 poäng. Efter karriärens sista lopp var det blandade känslor från svensken.

– Det är lite melankoliskt och mycket känslor att inse att det var sista loppet. Men det är också väldigt privilegierat att få ha gjort det på det här sättet och lämna på topp. Det är så klart att det är svårt men det känns också väldigt kul, säger van der Poel till SVT Sport.

Var det bästa sättet att avsluta på?

– Jag hade gärna haft Patrick (Roest) här, men annars så absolut.

Vad händer framåt?

– Jag ska försöka ge mig själv lite semester. Jag är inte superbra på det men jag ska göra ett försök. Sedan ska jag försöka ta tag i de här föreläsningsförfrågningarna som jag fått och läka höften. Sen när höften är läkt då får vi se vad som sker. Jag är sugen på en del ultralopp på en hobbynivå.

”Kommer tävla i skridskotävlingar hoppas jag”

Kommer vi aldrig mer få se dig köra skridsko på elitnivå?

– Inte som elitsatsande. Jag kommer ju tävla i skridskotävlingar hoppas jag, men då blir det mer på en nationell nivå. Hinner jag träna mycket det kommande året och upplever att jag har typ 13 minuter på 10 000 meter i mig kommer jag kanske försöka ställa upp i världscupen nästa år för att träffa kompisar och göra det mer avslappnat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.