• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Sörby, i Örebro kommun, Örebro län. Det brinner i en byggnad på Restalundsvägen 20 med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Örebro.

Hans von Uthmann, ordförande i SOK, säger att det är möjligt med skridskotävlingar i Sverige. Foto: Bildbyrån

SOK öppnar för skridskor i Sverige – om bra plan presenteras

Uppdaterad
Publicerad

SOK har undersökt möjligheterna till skridskotävlingar utomlands om Sverige får OS 2030.

Men Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet hoppas på tävlingar i Sverige.

Och från SOK:s sida låter man inte omöjliga.

– Det är klart att vi allra helst vill ha det i Sverige, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

Swesports (Svenska Skridsko-, Kälk- och Rullidrottsförbundet) utreder just nu om det finns möjlighet att arrangera skridskotävlingarna i Sverige, ifall Sverige får OS 2030.

I förstudien som SOK (Sveriges Olympiska Kommitté) presenterade i juni nämndes Norge och Nederländerna som potentiella alternativ, men för SVT Sport öppnar de för tävlingar i Sverige också.

– Det är klart att vi allra helst vill ha det i Sverige, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann till SVT Sport, men är tydlig med att det i så fall måste presenteras en tydlig plan:

– Från SOK:s sida, och det gäller IOK (Internationella Olympiska Kommittén) också, är vi väldigt tydliga att det inte kan byggas en arena bara för ett OS. Utan det måste i så fall vara något som ska användas i framtiden också.

– Så det är jättebra att Swesports är intresserade och utreder det.

SOK:s utredning ska vara klar kring månadsskiftet oktober/november. När den är klar behöver SOK ha en färdig budget, och politiska garantier för att kunna gå vidare i slutfasen av OS-ansökan.

När den utredningen är klar ska de även presentera var de tänker sig alla tävlingar, inklusive skridskosgrenarna.

REPORTAGE: Hoppas på OS-skridsko i Sverige:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.