Nils van der Poel. Foto: Bildbyrån

Trots rekordformen – oklart om van der Poel får VM-plats

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel förbättrade sitt svenska rekord på 10 000 meter under helgens EM i Heerenveen. I februari väntar distans-VM där svensken skulle räknas som en av storfavoriterna – men i dagsläget står han utanför startlistorna.

– Jag tror att jag kommer få gå ett 10 000-meterslopp på VM men det är inget som är garanterat.

På grund av coronapandemin är VM-kvaltiderna på 10 000 meter låsta från förra säsongen och svenska förbundet kämpar nu tillsammans med Nils van der Poel för att få en reservplats.

– ISU har ju all anledning att vilja ha med världens bästa skridskoåkare på distans-VM och just nu är jag en av dem så jag tror att jag kommer få gå ett 10 000-meterslopp på VM, men det är inget som är garanterat, säger van der Poel.

”Konkurrensen än hård”

För att ta en plats måste han lyckas i världscupen. Reservlistan baseras nämligen på resultaten på 5 000 meter från de kommande tävlingarna om några veckor.

– Jag ska försöka göra en så bra tid som möjligt på den första världscupen och sedan träna upp formen mot VM där jag räknar med att få gå 5 000 meter. Konkurrensen är hård men om jag lyckas göra ett så bra lopp som jag gjorde på EM, finns alla chanser att ta den där översta platsen på reservlistan och därmed få gå 10 000 meter på VM, berättar van der Poel.

24-åringen berättar att det lär finnas någon form av kryphål där ISU, Internationella skridskoförbundet, kan tilldela en nation en plats utifrån andra premisser.

– Om ISU ser att någon har gjort bra result kan man krypa lite före på den där listan.

Inspirerades av Johaug

Nils van der Poel lämnade skridskovärlden 2018 för att göra värnplikten och valde då att offra skridskorna i två år för att göra annat. Planen var att på sikt komma tillbaka som en bättre åkare och prestera sitt bästa på OS.

Svensken har inspirerats av den återkomst som Therese Johaug gjorde efter sin dopningsavstängning och tror att hans egen frånvaro från sporten ligger bakom framgångarna på 10 000 meter vid allround-EM i helgen.

– Johaug gick från att vara världens bästa skidåkare innan avstängningen till att komma tillbaka som världens absolut bästa skidåkare efter 1,5-2 års tävlingsfrånvaro. Jag tror att om man på sikt ska nå så bra resultat som möjligt är det nog inte bra att formtoppa varje år och vinter, utan snarare en fördel att ta en lång grundträningsperiod. När jag drog igång min träning igen var jag mer motiverad, träningsvillig och jag har haft en otrolig kontinuitet i träningen. Det är nyckeln till att det gått så bra.

Distans-VM avgörs 11-14 februari 2021.

REPORTAGE: Nils van der Poel försvann – nu är han tillbaka (27 december 2020)

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.