van der Poel tror inte på en fortsättning: ”Inte sugen”

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagskvällen hyllades Nils van der Poel i Stockholm.

Frågorna om framtiden var många – men något definitivt svar kunde den dubble OS-guldmedaljören inte ge.

– Jag tror att jag kommer åka allround-SM varje år tills jag inte längre kan åka skridskor, men jag tror inte jag kommer att göra några stora internationella mästerskap efter den här säsongen, det är vad jag tror i alla fall, säger 25-åringen.

Nils van der Poel har landat i Sverige. Under söndagskvällen fick han ett varmt mottagande på en välbesökt guldceremoni i centrala Stockholm.

– Det har varit en väldigt långt resa hem men det är väldigt kul att få komma hit och träffa alla dessa människor, det är mycket glädje, säger den dubble OS-guldmedaljören.

Hyllades av Ygeman

Under ceremonin hyllades 25-åringen bland annat av skridskolegendaren Tomas Gustafsson och idrottsminister Anders Ygeman.

– Jag känner mycket glädje och jag är lite överraskad över att så många andra känner så mycket glädje också, det känns väldigt väldigt kul för mig att få dela det, säger van der Poel som, så klart, fick en hel del frågor om framtiden.

Några definitiva svar kunde han emellertid inte ge.

– Jag vet inte vad jag ska göra och det är ingen hemlighet, jag kommer i alla fall att fortsätta att träna eftersom det är ett sätt att må bra. Vi har snackat en del om swimrun och det ser jag fram emot, sen har jag sagt att jag ska föreläsa litegrann och det kommer jag säkert att göra, sen får vi se, jag är ganska taggad på framtiden, säger han.

”Det är fett att ha två OS-guld”

Du brukar signalera att livet är större än idrotten, hur relaterar du till det nu när du har två OS-guld? Stämmer det fortfarande?

– Ja, ja, absolut, det tycker jag, det är fett att ha två OS-guld, jag kan rekommendera det som en del av livet.

Hur menar du då?

– En idrottssatsning rättfärdigas inte av en eventuell olympisk framgång, i så fall hade ju alla idrottssatsningar utom en varit misslyckade per definition och så kan det ju bara inte vara, det är ju helt omöjligt.

Var gulden värda allt kämpande?

– Ja, oja, men kämpandet var värdefullt det också.

Vissa dagar har varit jobbiga

Hur jobbigt har det varit att bli så här bra?

– Vissa dagar har det varit ganska jobbigt, men livet är ganska jobbigt och det får man nog räkna med oavsett om man ska ta OS-guld eller inte, men det är klart att vissa minuter blir lite extra jobbiga om man tänker att man ska ta OS-guld.

Hur sugen är du på att göra om det här om fyra år?

– Det hade varit asfett. Just i dag är jag inte sugen på att sätta mig sju timmar på cykeln, men det hade varit kul att få göra det här igen. Jag tror att jag kommer åka allround-SM varje år tills jag inte längre kan åka skridskor, men jag tror inte jag kommer att göra några stora internationella mästerskap efter den här säsongen, det är vad jag tror i alla fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.