Foto: Bildbyrån

Statsministern om van der Poel: ”Jag fick nästan en hjärtattack”

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel satte nytt världsrekord och tog guld på 10 000 meter.

Men i slutet av loppet fick han ett felskär som höll på att kosta segern – och statsministerns hälsa.

– Jag fick nästan en hjärtattack, hörs statsministern Magdalena Andersson säga i ett samtal med skrinnaren under Radiosportens intervju.

Den svenske skridskostjärnan Nils van der Poel har levt upp till förväntningarna under Peking-OS. Först plockade han guld på 5000 meter och i dag blev det ett nytt när han satte världsrekord och vann på dubbla distansen.

Efter dagens insats intervjuades van der Poel av Radiosporten och mitt under samtalet ringde statsministern Magdalena Andersson. Hon grattade honom till segern och berättade om sin stora nervositet när han fick ett felskär i slutet av loppet.

OS i Peking 2022

– Jag fick nästan en hjärtattack, hör man statsministern skämtsamt säga i Radiosporten.

van der Poels svar?

– Skönt att du inte fick en, för vi behöver dig.

Samtalet fortsatte med att skrinnaren fick frågan om hur guldet firas.

– Jag har beställt tårta, men grejen i OS-byn är att man inte får någon segertårta men man får en födelsedagstårta. Så nu har jag fyllt år två gånger på en vecka om du frågar matsalspersonalen, säger van der Poel och skrattar.

KLIPP: van der Poel satte världsrekord och tog guld (11 februari 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet