Patrick Roest är mannen i skuggan av Nils van der Poel. Foto: Bildbyrån

Roest imponerad av Poel: ”Inte förväntat mig världsrekord med två sekunder”

Uppdaterad
Publicerad

Patrick Roest fick med sig ett nytt silver bakom Nils van der Poel. Han var minst sagt imponerad efter uppvisningen av svensken.

– Jag hade inte förväntat mig att Nils skulle gå under världsrekordet med två sekunder, säger Roest.

Patrick Roest var utklassad tvåa på 10000 meter. Han var bara 0,47 efter på halva distansen 5000 meter men nu var marginalen 13,85, en ocean av tid.

– Jag hade inte förväntat mig att Nils skulle gå under världsrekordet med två sekunder. Jag försökte bara göra mitt bästa och kunde bara vänta in vad Nils skulle göra, säger Roest som fick vänta ganska länge på van der Poel enligt Reuters.

OS i Peking 2022

”Något man måste ha respekt för”

Nederländaren åkte i det andra paret och medan van der Poel kom i det femte – med en omspolning av isen emellan.

– Det var väldigt imponerande det han åstadkom. Han sätter världsrekord igen på en låglandsbana. Det är fantastiskt och något man måste ha respekt för.

Den regerande OS-mästaren Ted-Jan Bloemen, som även hade världsrekordet innan van der Poel började härja på ovalerna, kom i det sista heatet. Innan kanadensaren gick ut på sista varvet var tiden ute mot Poel. Om de åkt i samma heat hade han blivit varvad, ett symboliskt maktskifte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet