Foto: Bildbyrån

van der Poel knep OS-biljett – överlägsen på 10 000 m

Uppdaterad
Publicerad

Nils van der Poel, 25, har säkrat en svensk kvotbiljett till OS.

Skridskostjärnan kammade hem förstaplatsen på den andra deltävlingen i världscupen, som också är ett OS-kval.

Han vann med förkrossande marginal, 17,16 sekunder före nederländaren Jorrit Bergsma – och satte nytt banrekord.

– Helt otrolig prestation av Nils, att han kan avsluta så starkt, säger tränaren Johan Röjler till SVT Sport.

– Han visar att han är där han ska vara, på väg fram mot OS.

För att knipa en svensk biljett till OS behövde Nils van der Poel hamna bland de fyra bästa på dagens 10 000 meters-lopp i norska Stavanger.

Svensken startade i sista par och hade därmed full kontroll på de övriga åkarnas tider. 25-åringen stod för en stark insats och tog en förstaplats med tiden 12.38,928. En tid som också innebär nytt banrekord och petar ner Sven Kramers tidigare notering på 12.50,97.

Inför hans åk var det dubbelt kanadensiskt i topp med Ted-Jan Bloemen med tiden 13.00,23 och förre världsrekordhållaren Graeme Fish på 13.07,739. Jorrit Bergsma blev till slut tvåa och den förstnämnda kanadensaren trea.

Behöver fortsatt tas ut formellt

Formellt behöver van der Poel dock fortfarande tas ut av SOK för att själv få åka till OS. Kravet från den svenska olympiska kommittén är att kunna konkurrera om att bli topp åtta.

Det bör dock inte vara några problem för Trollhättesonen som är dubbel regerande världsmästare och har världsrekordet på 10 000 meter.

Det blev även vinst i överlägsen stil i världscuppremiären i Polen förra helgen, när han utan några som helst problem körde över sina motståndare på 5000 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.