Foto: Bildbyrån

Van der Poel: Jag tror att väldigt många kommer få upp ögonen för sporten

Uppdaterad
Publicerad

Han siktar på VM-medaljer både på 5000 meter och 10 000 meter. Nils van der Poel har väckt skridskointresset i Sverige efter sina otroliga framgångar senaste månaderna. Van der Poel hoppas själv att hans framgångar kan ge en skridsko-boom.

Minns ni Igor Malkov, Leo Visser och Gerard Kemkers? Om ni är äldre än 40 år är chansen stor. Malkov var sovjeten som kampades med Tomas Gustafsson på OS i Sarajevo och nederländarna fick ge sig mot samme Gustafsson fyra år senare.

Jag, själv, satt som nioåring, 1984 och som 13-åring 1988 fastklistrad vid tv-rutan och följde Tomas Gustafsson, precis som en stor del av svenska folket.

Är VM-aktuelle Nils van der Poel på väg att åter igen få svenska tv-tittare att med spänning följa varvtider och jämföra hundradelar med nederländare och norrmän?

Tror du att du kan få mig skridskointresserad igen?

– Haha, min ambition är ju inte att få folk skridskointresserade. Min ambition är ju att leva ett liv som känns meningsfullt och göra det jag tycker är kul men jag är ju väldigt förtjust i den här idrotten och därför så tror jag det finns väldigt många andra som kommer bli det om de får upp ögonen för det, så absolut.

Känner du dig som en ambassadör för skridskosporten nu?

– Jag går inte runt och tänker så men någonstans så vi ju alla en ambassadör för det vi står för, oavsett vad du håller på med och vilken nivå du gör det på.

KLIPP: Nils van der Poel får dubbla VM-platser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.