van der Poel under träning i Duved för en dryg månad sedan. Foto: TT

van der Poel talar ut om dopningsryktena: ”Hade misstänkt mig själv”

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde inte länge efter Nils van der Poels världsrekord innan dopningsspekulationerna började cirkulera. Nu kommenterar han ryktena.

– Jag blir ganska smickrad. Jag trivs bra med att vara så duktig på det jag gör att folk tror att det det inte är möjligt. Det är väldigt tillfredsställande, säger skridskostjärnan.

December 2020: Nils van der Poel gör sin första tävling på över två år. Han noterar den sjunde snabbaste tiden någonsin i världen på 10 000 meter och sätter svenskt rekord i tyska Inzell.

Februari 2021: van der Poel sätter världsrekord på VM i Heerenveen och tar dubbla guld på 5 000 och 10 000 meter.

Är den utvecklingen ens möjlig utan att ta till otillåtna medel?

KLIPP: Här sätter van der Poel världsrekord (14 februari 2021)

Misstänkt mig själv

– Jag hade misstänkt mig själv för dopning. Så här gör man bara inte. Jag förstår att folk undrar, säger van der Poel till TT.

Redan under VM kom de första frågorna.

– Jag fick frågan från holländsk media direkt efter 10 000-metersloppet i VM. Och jag har hört rykten om att folk ställer frågor om dopning i samband med rekordet.

Ute ur systemet

Till saken hör att Nils van der Poel i juni 2018 meddelade att han tänker ta en paus från tävlandet och i stället göra lumpen på arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. Samtidigt skrev han ut sig ur det så kallade vistelserapporteringssystemet. Det är systemet där elitidrottare måste meddela var de befinner sig för att dopningskontrollanterna ska kunna göra oanmälda kontroller.

För van der Poel var det en praktisk nödvändighet. Att göra värnplikt innebär att man i perioder inte är nåbar. Ofta befinner man sig dessutom på militära skyddsområden.

– Skillnaden för någon som gör värnplikten som jägarsoldat, som Nils van der Poel gjorde, är att perioderna som man inte kan nås är längre, säger Björn Eliasson, ställföreträdande chef för Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur.

Stod över säsongen

Först ett år senare, i juni 2019, var van der Poel tillbaka i rapporteringssystemet. Men han valde att inte tävla och stod över hela säsongen.

Han tar lugnt på frågorna dopning. Han tycker att man måste värdera ryktena utifrån vem det är som säger det. Är det ”folk i stugorna” som pratar så är det en sak.

– Men skulle det vara världens bästa skridskotränare som säger att det jag gjorde inte är möjligt, så skulle jag bara tacka honom för att han har gett mig mitt livs bästa komplimang, säger van der Poel.

– Det skulle vara större än både världsrekord och VM-medaljer.

Men nu upplever han inte att det är någon inom sporten som ifrågasätter hans resultat. Han har två junior-VM-guld sedan tidigare (2014, 2015) och är känd som en av dem i världseliten som tränar hårdast.

”Helt meningslöst”

– Jag är en elitidrottsman som först och främst arbetar för att bevisa för mig själv vad jag kan åstadkomma. Om jag dopade mig skulle allt det som jag gör vara helt meningslöst, säger han.

– Jag förlorar hellre än att vinna genom fusk.

Och han är tydlig i sitt ställningstagande.

– Få saker korrumperar idrotten så mycket som dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.