Kungahusets hälsning till Philip Jönsson. Foto: TT/Bildbyrån

Kungliga hälsningen till Jönsson: ”Särskilt imponerande”

Uppdaterad
Publicerad

Philip Jönsson tog Sveriges första medalj i Paralympics.

Nu har han fått en hälsning från det svenska kungahuset.

Slutpoängen 252.8 för Philip Jönsson i luftgevär 10 meter stående innebar nytt paralympiskt rekord och en guldmedalj. Sveriges första medalj i Paralympics i Tokyo. 

– De närmaste vet hur mycket vi jobbar med skyttet och med sjukdomen. Vi kan inte träna som alla andra, utan vi kör tre till fyra pass i veckan som max. Och att ändå kunna leverera, det betyder jävligt mycket alltså, på ren svenska, sa pappa Mats Jönsson till SVT efteråt.

Paralympics

”Pangseger”

Men det är såklart nte bara de närmsta som gläds åt segern. 27-åringen har även fått en hälsning från det svenska kungahuset.

”Ett stort grattis till en pangseger! Det är särskilt imponerande att du inte bara har tagit guld utan även ett nytt paralympiskt rekord. Tack för en fin uppvisning”, står det i brevet signerat kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Philip Jönsson lider av Duchennes muskeldystrofi, en sjukdom som gör att muskler bryts ner och ersätts av fett.

–Det här visar omvärlden att även om man har funktionshinder och inte klarar sig själv så kan man lyckas ta en medalj och prestera på den högsta elitnivån. Det betyder mycket, sa Philip Jönsson efter bedriften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet