Historiska Jennie-Lee kan bli yngst i vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

I söndags blev freeskitalangen Jennie-Lee Burmansson från Lima i Dalarna Sveriges yngsta världscupsegrare genom tiderna efter slopestyletiteln i Stubai, Österrike. Nu kan det skrivas OS-historia av tjejen som ännu inte gått ut nionde klass.

Det har inte blivit så många studietimmar på Ungärde Skola hemma i Lima – läxböckerna är med på en allt mer intensiv resa med fokus skidkarriären. Tjejen som i våras vann JVM-silver och i somras världscupdebuterade med en tredje plats på Nya Zeeland har tagit jättekliv under landslagets senaste läger i Stubai, Österrike.

Där skedde också det stora genombrottet med söndagens världscupvinst i OS-grenen, 15-åringen toppar nu cupen och har dessutom fått en inbjudan till prestigefyllda Dew Tour i USA i december.

– Jag är jätteglad för den här vinsten. Det har betytt väldigt, säger hon och hoppas nu på ett positivt OS-besked.

Kan bli yngsta vintersvenskan

Imorgon torsdag ska truppen kompletteras med nya namn och det kan bli en rekordung tjej. Yngsta svenska deltagaren i OS-historien är simmaren Greta Karlsson som 1912 tävlade 14 år och två dagar ung.

Yngste medaljören är simhopparen Nils Skoglund som tog ett silver i Antwerpen, vid 14 år och tio dagars ålder.

På vintersidan blev Kim Martin 2002 bronsräddande målvakt i Tre Kronor innan hennes 16-årsdag. Nu kan Burmansson underskrida det – när slopestylefinalen avgörs är hon 15 år och 220 dagar.

Om Jennie-Lee Burmansson skulle vinna OS-guld skulle hon bli den yngsta individuella guldmedaljören någonsin i ett vinter-OS. Just nu har amerikanskan Tara Lipinsky rekordet, då hon tog OS-guld i konståkning när hon var 15 år och 255 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.