Väderkaoset i VM – big air ställs in helt

Uppdaterad
Publicerad

Först sköts slopestyle-kvalet upp på grund av väderproblem. Nu har väderkaoset även fått VM-arrangören att ställa in big air-tävlingen i snowboard helt.

Ett dåligt beslut, enligt förbundskapten Joakim Hammar.

– De borde ha haft både en plan B och en plan C, säger han.

Freeskiing-VM som går av stapeln i Utah, USA, har stött på problem i form av snöoväder. Slopestyle-kvalet, med Henrik Harlaut, har skjutits upp och nu står det klart att även snowboardåkarnas big air-kval och final ställs in helt.

När SVT Sport pratade med Sveriges förbundskapten Joakim Hammar sent under tisdagskvällen var han nöjd över beslutet som då tagits att skjuta upp big air-tävlingen.

– Jag tycker det var bra att de ställde in i dag för det hade bara blivit en dålig tävling om man tvingat fram något i dag, sa Hammar då.

Ställs in helt

Men under natten till onsdag, svensk tid, kom beskedet att snowboardtävlingarna ställs in helt och hållet. Sverige och andra nationer föreslog att tävlingen skulle flyttas till onsdagen, men fick då beskedet att det var omöjligt för halfpipe och big air att köras samtidigt.

– De har bara en domarpanel här och då det är samma domare som dömer kunde vi inte köra parallellt, säger Hammar till TT.

– Som snowboardåkare är man van med att vädret kan ställa till det. Men det är en mental påfrestning att ladda upp för en stor dag med både kval och final och sen händer ingenting och sen vet man inte när det kommer hända, säger Sven Thorgren till Radiosporten.

”Lite av ett fiasko”

Sveriges förbundskapten Joakim Hammar är tydlig i sin kritik. Han kallar beslutet att ställa in big air-tävlingen i VM i Utah för ”lite av ett fiasko” och anser att arrangören borde ha haft rum i VM-programmet för sena ändringar.

– Jag tycker att de borde ha haft en bättre plan från första början, och inte satt sig i den här situationen som de har gjort nu. De kunde ha gett sig själva och oss förutsättningar att hitta alternativ att genomföra tävlingen, genom att pussla med schemat, säger han.

– Nu försökte de diskutera fram en plan B när de väl hade hamnat i situationen, och då är det svårare att hitta en lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.