Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Boccia – Sveriges största parasport: ”Vi vill bli fler, men vet inte hur” Visa alla (2)
Visa alla (2)

Boccia – Sveriges största parasport: ”Vi vill bli fler, men vet inte hur”

Uppdaterad
Publicerad

Det är en av SM-veckans nya sporter för året. Möt mannen som har makalösa 72 SM-guld bakom sig.

Frågan innan reportaget spelades in, skulle det bli ett 73:e guld för Peter Hüglow och Björn Olsson? Jo, men javisst! Duon förlorade endast en match på finaldagen och kom till slut hela fem poäng före tvåan Varberg.

Kolla in reportaget i spelaren ovan.

Så funkar det

Visa

Boccia är en Boule liknande sport för personer med funktionsnedsättning. Spelet går ut på att komma så nära den vita målbollen som möjligt. Poängen räknas ihop när alla klot är kastade. Har man ett klot närmast får man 1 poäng, två klot 2 poäng och så vidare.

Fakta: 
Boccia är en av Sveriges största parasporter. Sporten spelas av personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Spelarna blir indelade i fyra olika klasser beroende på graden funktionsnedsättning, i dessa klasser får inte spelarna använda sig av några hjälpmedel. Ytterligare en klass förekommer för de personer som är i behov av hjälpmedel. 

Vikten på utomhusbollarna är 265 g +/-15 g, dess omkrets är 265 mm +/- 6 mm och spelplanen är 6x10 m.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer