Padel gör debut på SM-veckan. Foto: Bildbyrån.

Debut för padel på SM-veckan i sommar

Uppdaterad
Publicerad

SVT har valt ut sitt ”wild card” till SM-veckan i Linköping i sommar.  Det blir padel, som också gör debut på SM-veckan, som gör de övriga idrotterna sällskap på sommarens idrottsfest i Linköping.

28 juni-3 juli kommer fler än 30 idrotter att göra upp om SM-titlar under SM-veckan i Linköping. Nu är det klart att Padel-SM att bli ett starkt tillskott under veckan i och med att de tilldelats SVT:s så kallade wild card.

– Padel har utvecklats snabbt och blivit populärt. Vi försökte få med sporten redan till vinterveckan i Piteå, men då blev det nej. Därför är det extra kul att det blev ja inför Linköping, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för SM-veckan.

56 lag kommer till spel

Padel-SM kommer att avgöras under 27-30 juni. 56 lag kommer till spel på dam- och herrsidan. Upp till kvartsfinalerna spelas matcherna inomhus hos arrangörsföreningen WAP Padel Club Linköping. Till finalspelet bygger Svenska Padelförbundet upp en utomhusbana på centrala Trädgårdstorget. Samtliga fyra semifinalerna för dam och herr samt båda SM-finalerna kommer att direktsändas i SVT.

– Från svensk padel får vi visa upp oss i hela sex direktsända matcher i SVT. Detta ger oss ett väldigt fint fönster att få sprida denna högkvalitativa och väldigt tv-vänliga sport till hela svenska folket, säger Calle Åkesson, verksamhetschef Svenska Padelförbundet.

”En riktig folkfest”

Tanken är att skapa en häftig samlingsplats för såväl Linköpingsbor som tillrest publik och Svenska Padelförbundet kommer förutom tävlingar att ge möjlighet att prova på padel för barn och ungdomar med syftet att fler ska söka sig till en förening. 

Från värdstaden Linköping gläder man sig över att få med padel som den sista av 32 idrotter under SM-veckan.

– Padel är spektakulärt och fartfyllt. Padel-SM blir därför ett härligt tillskott till SM-veckan och det kommer att bli en riktig folkfest med sverigeeliten på plats mitt i Linköpings vardagsrum,  säger Anders Thorén på Visit Linköping, projektledare för SM-veckan i Linköping.

KLIPP: Mjölbygymnasium lockar med padel på skoltid (24 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Engagemanget hos eleverna på Kungshögaskolan var stort. Hör här i videon vad de besökande unga elever är sugna på att välja. Foto: SVT

SM-veckan genomförs varje år på olika orter i Sverige, vinter respektive sommar och är öppen för RF:s medlemmar, 71 specialidrottsförbund, vilka representerar upp emot 210 olika idrotter. SM-veckan arrangeras av Riksidrottsförbundet i samarbete med berörda specialidrottsförbund och aktuell värdstad. Sveriges Television är sändande bolag. SM-veckan sommar 2022 arrangeras i Linköping 28 juni till 3 juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer