Eriksson: ”Vilka ska igenom pärleporten?”

Uppdaterad
Publicerad

E-sporten växer så det knakar. Men är det en sport? Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, på plats i Skellefteå, kan inte ge ett rakt svar på den frågan.

Sammanlagt 27 sporter finns representerade på SM-veckan. Men ingen e-sport. Trots att intresset fanns.

– Vi fick förfrågan av kommunen att anordna SM i e-sport, men tackade nej. Om tävlingen ska kallas SM krävs att de bästa är med, och då kostar det stora summor i prispengar, säger den lokale e-sportsprofilen Johan Linder till Västerbottensnytt.

Intresset för e-sport växer världen över, även publikt. Hemma i Sverige ligger man inne med en ansökan om att få bli medlem i Riksidrottsförbundet.

Björn Eriksson kan inte lämna något besked. I alla fall inte just nu.

– Jag skulle önska jag kunde svara exakt, vi har tio sporter nu som vill bilda specialidrottsförbund, vilka ska igenom pärleporten?

– Det här kommer att bli en av våra kniviga frågor nästa riksidrottsmöte (2019).

Exemplet: Boxningsschack

Det svåraste, enligt Eriksson, är att bestämma sig för vad en idrott egentligen är.

– Jag känner några som sysslar med boxningsschack, vi ska försöka hitta kriterierna, säger Eriksson, som på en rak fråga inte kan svara på om huruvida e-sport kommer bli medlem i RF eller inte.

– Om ordföranden ställer sig upp och säger jag, likt en diktator, vet vad ni ska tycka, då begår jag ett misstag.

– Jag tror det kommer att bli en livlig debatt när vi har nästa riksidrottsmöte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.