Eddie Berglund lyfte 110 kilo i 62-kilosklassen klassen, vilket är nytt svenskt rekord. Foto: Fredrik Weibull

Här är första vinnaren på SM-veckan

Uppdaterad
Publicerad
Eddie Berglund. Så heter den första vinnaren under årets SM-vecka och tyngdlyftaren säkrade guldet i ryck genom att slå nytt svenskt rekord.

SM-veckan 2017 är igång och först ut att ta hem ett SM-guld under SM-festen är tyngdlyftaren Eddie Berglund, 22.

Berglund, från Fyshuset SK Gefle, var en av tio som kom till start i grenen ryck i 62-kilosklassen och gick direkt ut för att slå det tidigare svenska rekordet på 101 kilo.

Satte rekord

Det första rycket på 102 kilo godkändes dock inte av domarna, men efter Berglunds andra försök var det nya svenska rekordet ett faktum.

I det tredje och sista rycket valde Berglund att försöka utöka sitt eget rekord ytterligare.  Han klarade elegant att rycka upp 110 kilo och firade vilt med tränare och ledare.

– Det var kul och jag hade nog haft tio kilo till. Så det var synd att jag inte fick mitt första så att jag fick prova, säger Berglund till SVT Sport.

Tre guld

22-åringen nöjde sig emellertid inte där utan tog hem guldet även i stöt där han satt svenskt rekord på 129 kilo. I och med segern i både ryck och stöt belönades han även med guldmedlajen för den totala segern. Alltså tre svenska rekord och tre guld på den första SM-tävlingen för Berglund.

– Jag är jättnöjd. Det är andra gången jag blir svensk-mästare och det är jättekul att jag har gjort ett nytt rekord. Det har jag inte gjort tidigare i tyngdlyftning.

SVT sänder över 80 timmar från årets SM-vecka som är större än någonsin.
Här hittar du alla sändningstider.

Pallplatser i ryck (62 kg)

Visa

1. Eddie Berglund, 110 kilo.

2. Kiosmars Zargarinejad 91.

3. David Lantz, 92.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer