#Idrottsstad: Malmö bäst i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Efter att samtliga juryröster räknats står det klart att Malmö är överlägsen segrare i Sveriges bästa idrottsstad före Solna på andra plats.

Efter en överlägsen seger när de 50 jurymedlemmarnas röster räknats samman är Malmö Sveriges bästa idrottsstad 2014. Man tar därmed över pokalen från Göteborg som vunnit priset både 2012 och 2013.

Malmös fantastiska fotbollsår med dubbla SM-guld och Zlatan Ibrahimovic glimrande säsong är grunden till framgången. Men året har även bjudit på stora framgångar i många andra sporter och även flera arrangemang.

Hela 19 av de 50 i juryn hade Malmö som etta på sin topp 10, däribland SVT:s profiler Chris Härenstam, Marie Lehmann, Jacob Hård och Yvette Hermundstad. Även inbjudna jurygäster som Bengt Skött (Radiosporten), Petra Thorén (Aftonbladet) och Henrik Leman (GT/Expressen) och nio av medlemmarna i tittarjuryn delade åsikten.

Malmö fick hela 381 jurypoäng, 94 fler än tvåan Solna som behåller sin plats från ifjol. Segermarginalen är den klart största under de år priset delats ut.

1. (plats 6 i fjol) Malmö 381 poäng

Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 1: 19
Antal jurymedlemmar som placerat staden som nr 2-3: 15
Antal jurymedlemmar som placerat staden på topp 10: 46 av 50

Poäng från SVT-juryn: 208
Poäng från tittarjuryn: 173

Bästa SBI-placering: 4 – 2012

Utklassningsseger, Malmö är Sveriges bästa idrottsstad 2014. Hård, Hermundstad, Härenstam, Lehmann, Jansson, Sandberg och Kücükaslan – totalt 19 av 50 jurymedlemmar hade samma åsikt, Malmö är en mycket rättvis segrare. MFF tog tillbaka titeln till Skåne.

Fotbollsåret var magiskt, även damerna i LdB (numer Rosengård) vann SM-guld och Zlatan Ibrahimovic var bättre än någonsin, med i världslaget, skyttekung och mästare för att nämna några framgångar.

Malmö är även landets ledande stad inom racketsport med Li Fens EM-guld som juvel. Det blev guld i både tennis och squash för lag och silver i badminton. Malmö har även landets bästa brottningsklubb. Handbollsherrarna pressade blivande mästaren Alingsås till fem kvartsfinaler och Redhawks var nära att ta sig tillbaka till SHL.

Malmö är även en stor evenemangsstad med bland annat SM-finaler i handboll och innebandy samt EM i fälttävlan under året som gått. Malmös segermarginal är den klart största under de år SVT delat ut priset – en mycket värdig segrare tar nu över pokalen.

Röstningsanalys: Förra året fick Malmö 159 jurypoäng, i år 381. Två tredjedelar av juryn hade Malmö på pallen och hela 19 jurymedlemmar hade dem högst, däribland flera av SVT:s profiler samt Bengt Skött (Radiosporten), Petra Thorén (Aftonbladet) och Henrik Leman (GT/Expressen).

Bland jurymotiveringarna plats 1:
”Malmös dubbla SM-guld i fotboll är en prestation i toppklass. Den toppen adderat med stadens starka bredd av olika idrotter gör Malmö till årets absoluta idrottsstad 2014.”
/Yvette Hermundstad, Brunflo, programledare SVT Sport.

”SM-guld på såväl dam- som herrsidan i fotboll. Det i kombination med Zlatans makalösa säsong gör Malmö till överlägsen etta.”
/Chris Härenstam, Alingsås, kommentator SVT Sport.

”Det här är Malmös år utan tvekan. Enorm bredd; damer, herrar, funktionshinder som kan välja mellan extremt många idrotter. Dessutom flera evenemang, minsta lilla storstaden är bästa idrottsstaden.”
/AnnaMaria Jansson, Vänersborg, programledare/kommentator SVT Sport.

”Malmö vinner efter ett år med en dubbel – ”SM-gulden”- i fotboll. Malmö-sonen Zlatan Ibrahimovic har dessutom gjort en av sina bästa säsonger. På racketsidan, tennis, bordtennis och squash, är Malmöklubbar dominerande. Som arrangör tar Malmö hela tiden nya kliv men kreativa initiativ.”
/Petra Thorén, Göteborg, Aftonbladet.

”SM-gulden för både damer och herrar i den mäktiga sporten fotboll är oemotståndligt. Zlatan Ibrahimovic, pingis-Li Fen, uppgången i handboll och de ståtliga arrangemangen backar upp Malmös förstaplats på ett självklart sätt.”
/Bengt Skött, Orsa, Radiosporten.

2. (2) Solna 287 p

1: 7
2-3: 12
Topp 10: 41 av 50
SVT: 151 p
Tittare: 136 p
Bästa placering: 2 – 2013

Solna behåller sin plats som Sveriges näst bästa idrottsstad men i år var man inte ens nära att hota segraren Malmö. Den lilla kommunen i norra Stockholm har bara 73 000 invånare men här finns elitlag på högsta nivå i åtta av våra större sporter.

AIK:s fotbollsherrar hade en succéartad höst och tog hem silvret i allsvenskan, för damerna blev det avancemang till damallsvenskan. Klubbens bandydamer tog ett nytt SM-guld. Med Friends arena ökades publiksnittet till 18900 per match, det högsta i Sverige på många år.

Att AIK under säsongen även hade SHL-hockey (åkte dock ur), superligainnebandy, riksseriehockey samt bowling och golf på elitserienivå imponerar. I Solna finns även basketens Vikings.

Röstningsanalys: Trots fördelen av närheten till Stockholm går det inte att blunda för Solnas imponerande bredd. Sju 10-poängare och hela 19 pallplatser på juryns listor.

Bland jurymotiveringarna plats 1:
”Solna har elit och bredd både på dam- och herrsidan samt lag i nästan samtliga stora sporter. Dessutom mycket folk på matcherna. Med tanke på invånarantalet är det inget snack, Solna är Sveriges bästa idrottsstad 2014.”
/Niklas Andersson, Hudiksvall, programledare SVT Sport.

”Den lilla kommunen bredvid den stora som ingjuter att störst behöver inte vara värst.”
/Inger Sundblom, Gävle, tittarjuryn.

”Solna är etta på min lista. De har ingen hög population men AIK snubblade på SM-guldet i herrfotbollen samtidigt som man vann guld i ex bandy. Bra också i basket, innebandy och damfotboll. Tungan på vågen är dock de imponerade publiksiffrorna. Grattis Solna!”
/William Törnquist, Eskilstuna, tittarjuryn.

”Solna har flera lag som tävlar på allra högsta nivå, i kombination med att många av dessa lag, så väl manliga som kvinnliga, svarat för topprestationer som lett till medaljer i flera olika idrotter gör det att Solna sammantaget, även sett till antalet innevånare, är min vinnare av Sveriges bästa idrottsstad 2014.”
/Joel Nilsson, Ängelholm, tittarjuryn.

3. (1) Göteborg 272 poäng

Göteborg tvingas abdikera från tronen som landets bästa idrottsstad. Med 031-glasögon på har det på många sätt varit ett ganska mediokert idrottsår sett till lagens resultat. ”Bara” ett guld blev det under året, å andra sidan är Göteborg Rugbys damer kanske landets mest överlägsna lag oavsett sport, SM-finalen vanns med 122-0.

IFK Göteborg var även tillbaka på pallen i allsvenskan. det är ändå främst bredden som imponerar på juryn, i 15 av 23 sporter i vår undersökning har Göteborg lag på högsta nivå, lika många som klart större Stockholm. Med evenemang som Göteborgsvarvet och Gothia Cup är Göteborg även en arrangör av världsklass och hela staden andas idrott.

4.(4) Stockholm (4) 271 p

En ynka jurypoäng skiljde landets två största städer i årets ranking. Så nära var Stockholm att ta sig tillbaka till pallen. Hammarbys Abeba Aregawi tog VM-guld och är en av världens stora friidrottsstjärnor. Djurgårdens innebandydamer vann SM-guld och lagets stjärna Emelie Lindström utsågs till världens bästa spelare, klubbens hockeyherrar skrällde och tog sig tillbaka till SHL. Exciles tog hem guldet i herrarnas rugby. Den nya arenan gav även rejäla lyft till stadens stora publiklag.

5. (3) Karlstad 225 poäng

Fick nästan lika många jurypoäng som i fjol men tappade ändå två placeringar. Lag Niklas Edin avslutade sin långa satsning med OS-brons som kunde blivit ännu mer. Carlstad Crusaders försvarade sitt SM-guld och Färjestad tog sig hela vägen till final i hockeyn. På greenerna vann Karlstad GK SM förra sommaren och Jonas Blixt var nära en historisk majortitel. I Iréne Ekelund har man en av svensk idrotts allra största talanger.

6. (13) Uppsala 182 p

Uppsala når sin bästa placering i denna ranking efter ett mycket fint år. Fyrisfjäderns badminton tog sitt 14 guld på 15 år och Storvretas herrar tog sig till en ny SM-final. Staden erbjuder elitsport på högsta Sverige-nivå i hela nio (av 23) sporter. Sirius tog sig upp till superettan och tog flera allsvenska skalper i svenska cupen. Salléns basketdamer var mycket nära final. Uppsala firade även VM-medaljer till Kickboxarna Karin Edenius och Sophia Nordenö samt orienteraren Annika Billstam.

7. (10) Partille 152 p

Grannen nordost om Göteborg når topp 10 för tredje året på raken och största anledningen stavas Sävehof. Klubbens damer nådde Sveriges bästa resultat någonsin i Champions League och tog dessutom sjätte raka SM-guldet. Klubbens herrar vann Challenge Cup, Sveriges tredje Europatitel någonsin. Nästan ännu med överlägsna är man i bowling där det blev SM-guld både för Pergamons herrar och X-caliburs damer. Kim Källström flyttade till Arsenal, brottaren Johan Eurén tog EM-brons och Bella Gulldén hade ett magiskt handbollsår.

8. (5) Umeå 129 poäng

Teodor Peterson kom hem från Sotji med två medaljer, Maria PH hade en fin världscupvinter och Jonna Sundling defilerade hem JVM-guldet i sprint. SM-veckans vinterarrangör visade att stans vintersportare håller världsklass. Bland de svenska damerna som vann VM-guld fanns hela sex Umeå-tjejer. Men lagmässigt tappade man något, framförallt i innebandyn där inget av stans lag tog sig förbi kvartsfinalerna. Åtta är faktiskt den sämsta placering Umeå har haft på rankingen.

9. (9) Helsingborg 95 p

Sundets pärla behåller sin höga placering på rankingen. Här finns ett stort spektrum av elitidrott, i åtta (av 23 sporter) finns man på högsta nivå. Tennisdamerna med Johanna Larsson i spetsen är landets klart ledande klubb och Helsingborg Sim blev bäst i landet för andra året på raken. HIF nådde cupfnal och blev femma i allsvenskan. Vasatorp arrangerade Europatour för damer och klubbens herrar tog hem silvret i golfens elitserie.

10. (19) Leksand 84 p

Juryns ledord är prestation efter population och det märks när Leksand för första gången når topp 10. Med endast 15 000 invånare är Leksand den invånarmässigt minsta kommunen i tävlingen och med tanke på det imponerar det att hockeylaget åter etablerat sig i SHL och att man hade ett publiksnitt på 6578/match. Att damerna tog sig till SM-semifinal och att man är Sveriges ledande ort i baseboll/softboll är också starkt. Leksands OK är dessutom en av landets bästa orienteringsklubbar.

11. (15) Norrköping 71 poäng

Så nära total succé för Norrköping Dolphins med både herrar och damer i SM-final, där det blev silver. Peking imponerar med lag på högsta Sverigenivå i sju sporter, och klassiska Vita Hästen tog sig tillbaka till allsvenskan. Individuellt glänste dragracingföraren Jimmy Åhlund och frisbeesset Nilofar Mosavar Rahmani under året. Hälften av de 50 jurymedlemmarna hade Norrköping på sin lista och detta är stadens bästa placering i rankingen.

12. (ny) Örebro 70 p

Vinnaren från premiäråret 2011 tycks äntligen ha hämtat sig från ”förbannelsen”. Både hockey och fotbollen finns numer högst upp i seriesystemet vilket tar in Örebro i en exklusiv skara kommuner. Black Eagles tog SM-silver och dominerar den amerikanska fotbollen publikt. Basket, volleyboll, ridsport och softboll finns också på högsta Sverigenivå. Örebro dominerar även svensk racing med Thed Björk och Richard Göransson, och man kan ta delar av äran för F1-Marcus Eriksson. Etta på Kvällspostens Mattias Larssons lista.

12. (7) Södertälje 70 p

Kings fortsätter att regera i basketsverige och flera Södertäljetjejer med Frida Eldebrink i spetsen var tongivande i EM förra sommaren. Bredden är stor i toppidrotten och nästa säsong spelas superligainnebandy genom Telge SIBK. Syrianskas degradering innebär dock att det för första gången på länge varken finns elithockey eller fotboll i kringelstaden och då lämnar man även topp 10 för första gången. Etta på SVT-juryns Dusan Umicevic lista.

14. (ny) Linköping 65 p

Sveriges femte största stad har haft ett fint idrottsår och är tillbaka på listan. På damsidan var året mycket lyckat med LHC:s guld i hockey och LFC:s brons i fotboll. Även LHC:s herrar nådde semifinal och medalj trots en svag grundserie. Dessutom nådde volleybollherrarna SM-final där det blev silver. De stora lagen hade alla bra år. Var trea på TT:s Emma Lukins jurylista.

15. (12) Skellefteå 64 p

För andra året i rad var Skellefteå AIK helt överlägset i ishockey och SM-guld där väger tungt. Laget dessutom präglat av egna produkter vilket imponerar. Skellefteå kunde även fira ett OS-silver i curling genom lag Margareta Sigfridsson under året. Här finns även Anton Marklund som etablerat sig i världstoppen i rallycross. Tappet mot i fjol förklaras enklast med Sunnanås degradering från damallsvenskan. Blev etta både på SVT-juryns Isak Angerbjörn och tittarjuryns Stefan Holmbergs listor.

16. (8) Växjö 55 poäng

Hockeytempen var hög när Lakers för första gången nådde slutspel, och tog sig hela vägen till semifinal. Men Växjö faller ur topp 10, i hög grad efter Östers degradering från allsvenskan. Växjö IBK nådde slutspel som nykomlingar i innebandyns superliga. Tvåa på tittarjuryns Joakim Engström och Rolf Erikssons listor.

16. (ny) Luleå 55 p

Arenan i Luleå exploderade när Northland såg till att basketstaden äntligen fick ett guld även på damsidan. Publiksnittet var det bästa i all svensk damidrott. Hockeyn hade lite av ett mellanår men Luleå-sonen Anders Nilsson imponerade under VM. Konståkaren Alexander Majorov blev förste svenska herråkare i OS på länge. På pallen både i Marie Lehmann och radiosportens Bengt Skötts listor.

18. (ny) Piteå 46 p

Luleås granne i söder är en av flera städer som når topp 25 för första gången. Piteå Elits Charlotte Kalla hade ett makalöst år med medaljerna i Sotji som kronan på verket. Klubben blev bästa klubb totalt på årets SM. Damidrotten är stark. Munksunds hockeydamer tog sig till SM-semifinal, fotbollsdamerna är etablerade i damallsvenskan och Piteå RK gick till kvartsfinal i ridsportens SM. Hade tre pallplatser hos de 50 jurydeltagarna.

19. (ny) Mora 43 p

Vasaloppets hemkommun fick förstaplatsen på Pamela Anderssons jurylista. Mora-åkarna Anna Haag, Emil Jönsson och Stina Nilsson kom alla hem från Sotji med medaljer i bagaget. Kais Moras damer nådde en ny SM-final och klubbens herrar tog steget upp i superligan. Idrotten har en central plats bland kommunens 20 000 invånare.

20. (23) Gävle 26 p

Gävle är en av få svenska kommuner med representation både i SHL och fotbollsallsvenskan, vilket imponerar. Årets mest omskrivna Gävle-idrottare blev Nicklas Bäckström efter dopningshistorien runt OS-finalen. Vattenskidåkaren Daniel Efverström tog mästerskapsmedaljer under året. Fyra på Mattias Larssons (Kvällsposten/Expressen) jurylista.

21. (ny) Nacka 18 p

Ny kommun som tar sig in topp 25. Inte de stora lagsporternas kommun, men Skuru gladde stort genom att nå SM-finalen i vår. Nacka HI:s Helene Ripa är årets stora stjärna efter guldet i Sotji. Även simmaren Maja Reichard har imponerat under året med bland annat världsrekord. Här finns även orientering och golf på högsta Sverigenivå. Trea på Chris Härenstams jurylista.

22. (20) Falun 14 p

IBF Falun lyckades försvara sitt SM-guld och dessutom blev man bäst i Europa när man vann Champions Cup. Skidåkarna Hanna Eriksson och Calle Halfvarsson vann sina första lopp i WC-sammanhang och Jenny Rissveds skrällde med sitt EM-guld i mountainbike. Man arrangerade även för-VM, en uppladdning till nästa års skidfest på Lugnet.

23. (ny) Eskilstuna 12 p

För första gången når Eskilstuna topp 25 i denna ranking. United gör succé som nykomling i damallsvenskan. Smederna tog sig till semifinal och publiken vallfärdade på speedway i fjol. Guif vann elitserien i handboll. Anna Nordqvist är tillbaka i världstoppen i golf och Eskilstuna är även svensk gymnastiks centrum. Trea på tittarjuryns Rolf Erikssons lista.

24. (17) Kristianstad 11 p

Handbollen i Kristianstad upplever historiens största publikhajp i sporten men sportsligt försvann laget i semifinal. Fotbollsdamerna är i Svenska Cupen och kan ta klubbens första titel, och Predators hade ett fint debutår i superserien i Amerikansk fotboll. Kristianstadstjejen Nilla Fischer har haft ett magiskt år med EM-succe och CL-titel. Däremot hade Lisa Nordén ett tyngre år. 

24. (ny) Falkenberg 11 p

SM-guldet tog volleybollherrarna tillbaka till tronen. Årets största jubel kom ändå när FFF för första gången någonsin tog klivet upp i fotbollsallsvenskan. I stan finns även bowling och bordtennis på elitnivå, samt en kille som tog EM-guld i två olika sporter – kampsportaren Jesper Waldestål är bäst både i Iaido och Jodo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges bästa idrottsstad 2014

Mer i ämnet