• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en elbil på Dingergatan i Eskilstuna med giftig rök som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

”Klimatneutralt VM talar för OS i Sverige 2026”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon invigs VM i Åre som är det första klimatneutrala världsmästerskapet.
Det ger Sverige en fördel i kampen om vinter-OS 2026, menar Karin Mattsson.
– Kan vi göra det här nu på 20-25 procent av ett OS så är det klart att vi om sju år skulle kunna göra världens första klimatneutrala OS, säger skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SVT Sport.

Både alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund står för dörren, arrangemang som ska göra Sverige till en bättre kandidatstad för ett eventuellt OS 2026.

– I februari och mars kan man säga att vi tränar på 20-25 procent av ett vinter-OS med alpina VM och skidskytte-VM, säger Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson till SVT Sport.

Mästerskapet i Åre är det första klimatneutrala världsmästerskapet, ett koncept som Sverige ska jobba vidare på för att på så sätt öka chanserna att få vinter-OS 2026.

– Kan vi göra det här nu på 20-25 procent av ett OS så är det klart att vi om sju år skulle kunna göra världens första klimatneutrala OS. Det skulle vara fantastiskt och det skulle tvinga nästa arrangör att också göra det ännu bättre. Det skulle vara en fantastisk möjlighet att påverka i rätt riktning, säger Mattsson.

Besked från regeringen i vår

Mattsson, som tidigare var ordförande i Riksidrottsförbundet, tror att Sverige ligger bättre till än den andra kandidaten Milano/Cortina.

– Sverige lär vara det medaljrikaste landet som aldrig arrangerat, det är vår tur. Sedan ska man inte tro att det blir en promenadseger men jag tror att vi har fantastiska möjligheter.

Det är Sveriges olympiska kommitté, SOK, som står bakom OS-ansökan och nu är det upp till regeringen att granska den yttre säkerheten och sedan ge sin syn i frågan.

– Regeringen har ju just tillträtt så det är regeringen och staten som måste ta ansvar för är den yttre säkerheten som vid alla stora arrangemang. Nu kommer vi titta på underlaget, landa i en slutsats och sedan återkomma med ett besked så fort vi kan under våren, säger kultur- och idrottsministern Amanda Lind.

Hör hela intervjun med Amanda Lind och Karin Mattsson här:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer