Nyblivne världsmästaren Artem Laguta får inte köra för Västervik under säsongen 2022. Foto: TT

Beslutet: Inga ryska speedwayförare i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga förare med rysk eller belarusisk licens under den svenska speedwaysäsongen 2022.

Det står klart efter att Svenska Motorsportförbundet, Svemo, följer sin internationella motsvarighets beslut.

– Det här är ett solidariskt belsut från alla klubbarna i Elitserien, även om det är jättetungt att bli av med den regerande världsmästaren, säger Västerviks lagledare och sportchef Morgan Andersson till SVT Sport.

I helgen beslutade det internationella motorcykelförbundet, FIM, att stänga ute förare med en licens utfärdad av Rysland eller Belarus och uppmanade sina nationella medlemmar att göra likandant. Under måndagen tog Svemo samma beslut.

De licenser som utfärdats av Ryssland dras nu in och några nya kommer inte allt utfärdas. FIM har också beslutat att en flytt av licens till annat land av en rysk förare inte kommer att godkännas.

”Det är ett väntat och självklart beslut i den situation som råder. Vi har haft samsyn med förbundet och en bra dialog i frågan. Ingen markering är för liten för att avstå ifrån när det gäller den extrema situation som Rysslands aggressivitet innebär för Ukraina och sin omgivning”, säger ESS ordförande Mikael Holmstrand i ett pressmeddelande.

”Jättetungt att bli av med den regerande världsmästaren”

För elitserielaget Västervik får dagens besked stora sportsliga konsekvenser. Ryske världsmästaren Artem Laguta skulle nämligen ha kört för klubben under årets säsong; även ryske föraren Viktor Kulakov är nu otillgänglig för den kommande säsongen.

– Det här är ett solidariskt belsut från alla klubbarna i Elitserien, även om det är jättetungt att bli av med den regerande världsmästaren, säger Västerviks lagledare och sportchef Morgan Andersson till SVT Sport.

– Vi har haft en kontinuerlig kontakt med alla klubbarna innan beslutet togs. Det är inte läge att börja gnälla; nu har vi ett stort sportsligt jobb framför oss att försöka hitta två ersättare.

Artem Laguta bor i Polen och tävlar även för den polska klubben Sparta Wroclaw. Förra veckan gick han till hårt angrepp mot Rysslands invasion av Ukraina. I Västervik återfinns även ryske föraren Gleb Chugunov, som dock har dubbla licenser och får köra för klubben under säsongen 2022.

– Det blir tufft att försöka hitta två åkare innan säsongen drar i gång. Allt intressant är givetvis uppslukat. Jag hoppas att det snart blir ett slut på det som händer i Ukraina, säger Morgan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.