Masarnas Piotr Pawlicki till vänster. Speedway-klubben tvingas dra sig ur högsta ligan. Foto: Bildbyrån

Masarna drar sig ur speedwayligan

Uppdaterad
Publicerad

Klassiska Masarna vann SM-guld 2020 – nu tvingas klubben dra sig ur årets speedwayliga på grund av dålig ekonomi. Tillsammans med ligan och förbundet har Avestaklubben kommit fram till att förutsättningarna inte finns för att genomföra säsongen.

– Har man följt speedwayen efter coronan så kan jag inte säga att jag är jätteöveraskad, säger SVT Sports expert Andreas Jonsson.

”Samtidigt som det givetvis känns som ett nederlag är det också skönt att vi verkligen kunnat utvärdera alla alternativ. Nu riktar vi blickarna framåt och kommer arbeta vidare med den fina ungdomsverksamheten som finns i klubben, som får lägga grunden till vår nya framtid”, säger Masarnas sportchef Roger Uppgård i ett pressmeddelande.

Masarna fick mer tid på sig än vad regelverket säger för att försöka ordna upp den ansträngda ekonomin.

Mikael Holmstrand, ordförande i ligaorganisationen ESS:

”Vårt huvudspår och första prioritet har varit att försöka säkerställa åtta lag i ligan. Samtidigt har vi haft ett tydligt krav på Masarna att om dom ska starta säsongen i ligan så ska dom också kunna slutföra den. Ett utträde nu är givetvis både tråkigt och olyckligt, men det hade varit långt värre om det skett under pågående säsong.”

SVT Sports expert Andreas Jonsson menar att samtliga klubbar nu måste se till att ställa om sina budgetar för att inte råka ut för samma öde som Masarna.

– Har man följt speedwayen efter coronan så kan jag inte säga att jag är jätteöveraskad. Tittar man till publikströmningarna och publikintresset så har de gått ner för majoriteten av klubbarna efter pandemin. Då är det bara att lägga ihop ett och ett och förstå att det blir tufft ekonomiskt. Det är inte bara förlorade biljettintäkter, utan också mindre försäljning på arenorna, säger han.

– Jag hoppas att Masarna är den enda klubben som behöver dra sig ur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.