Pontus Aspgren är tillbaka i Smederna inför klubbens comeback i elitserien. Foto: TT

Smederna kör elitserien 2021

Uppdaterad
Publicerad

Smederna avstod elitserien 2020 av ekonomiska skäl.

Men nu lämnar Eskilstunaklubben klartecken för comeback 2021.

Första pusselbiten i satsningen blir att svenske toppföraren Pontus Aspgren är klar för en återkomst i klubben.

Smederna tog tre raka SM-guld mellan 2017 och 2019, och beslutet att dra sig ur elitserien 2020 slog ned som en liten bomb i speedway-Sverige.

Nu har klubben tänkt om och beslutat sig för att komma till start igen 2021.

– Om ingen stor grej händer och ligan inte startar så kommer vi att köra, säger Eskilstuna Smedernas ordförande Tobias Spångberg till SVT Sport.

Smederna tog beslutet att ställa in säsongen 2020 på grund av ekonomiska skäl när coronapandemin såg till att ingen publik kunde släppas in på läktarna.

– Som vi såg det då, kunde vi inte gambla med de förutsättningar som fanns då. Om det ändå skulle vara likadant nästa år vet ändå mer vad det är för förutsättningar och hur vi kan lösa det. Vi är bättre förberedda, säger Tobias Spångberg.

Hur är ekonomin i Smederna nu?

– Den ser bra ut. Vi fick in väldigt mycket sponsorpengar innan vi tog beslutet att inte delta i år. Nu har vi en bra kassa att stå på inför kommande säsong. Och våra sponsorer har också en helt annan förståelse om hur nästa säsong kan bli, säger Spångberg.

Första föraren i truppen 2021 presenterades under fredagen. Pontus Aspgren är tillbaka i Eskilstunaklubben efter att ha kört för Indianerna den här säsongen, och som han tog till SM-final tidigare i höstas. Aspgren har tidigare tre SM-guld med Smederna.

– Det känns skönt att vi har gjort klart med Pontus. Han är en viktig förare för oss, som kört för oss länge och har en stark anknytning till klubben och har stor nytta av, säger Spångberg.

Hoppas att guldledarna fortsätter

Fler förare är på ingång.

– Det pågår diskussioner med flera förare just nu, mer kan jag inte säga.

De som leder värvningsarbetet är Jimmy Jansson och Jerker Eriksson, som tidigare varit med och lett klubben till tre raka SM-guld.

Det är också Smedernas önskemål att de fortsätter leda klubben kommande säsong.

– Inget är påskrivet, men det är de som vi för diskussioner med, säger Spångberg.

ARKIV: Smederna ställer inte upp utan publik: ”Kan inte riskera vår ekonomi” (9 juni 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.