Chris Holder stod för nio poäng när Indianerna besegrade serietvåan Västervik. Foto: Bildbyrån

Indianerna tog chansen – hakade på slutspelslagen

Uppdaterad
Publicerad

2020 var Indianerna en match från SM-guld.

2021 har det inte börjat lika bra.

Men kanske vänder det uppåt efter seger med 49-41 hemma mot serietvåan Västervik.

Indianerna hade inte vunnit i elitserien sedan den 22 juni, och låg utanför slutspelsplats inför hemmamatchen mot Västervik.

Serietvåan Västervik, som dessutom kom från en stark hemmaseger mot Dackarna i tisdags.

Men förutsättningarna var annorlunda för smålänningarna den här gången.

Både svenske VM-stjärnan och matchvinnaren i tisdags, Artem Laguta, saknades mot Indianerna på grund av helgens VM-uppdrag i Polen.

Även Indianerna saknade australiensaren Max Fricke.

Indianerna behövde segern mest, och startade starkast. Efter sex heat hade hemmalaget kört till sig en ledning med 23-13. Mycket tack vare ex-världsmästaren Chris Holder, som levererat två heatsegrar.

Och det försprånget släppte aldrig Indianerna.

Kumalaget tog två välbehövliga poäng och närmade sig den åtråvärda slutspelsplatsen. Inför sista heatet hade de också chansen att ta den extrapoängen över två möten med Västervik.

Men då klev ryska duon Viktor Kulakov och Vadim Tarasenko fram och såg till att extrapoängen stannade i Småland, med en elegant heatseger med 5-1.

Stark match av lillebror Lindgren

De båda ryssarna bar Västervik i den här matchen, och stod för 29 poäng tillsammans (15+14)

Det var ett av få glädjeämnen för topplaget, som dessutom fick se polske föraren Pawel Przedpelski föras till sjukhus efter en startkrasch i det tolfte heatet. Enligt Västervikstidningen är prognosen en befarad handledsfraktur.

Fler glädjeämnen i hemmalaget, där bland annat Ludvig Lindgren svarade för en stark insats och höll familjefanan högt på egen hand, i storebror Fredriks frånvaro.

Han körde in åtta poäng, varav en viktig heatseger i heat 13.

– Jag är nöjd med att vi vinner matchen, även om det är lite synd att vi inte kunde ta bonuspoängen också. Men själv är jag jättenöjd. Det var riktigt skönt att ha lite fart i grejerna igen, säger Ludvig Lindgren till C More.

** I övriga två matcher stod Masarna för en liten skräll när laget vann med klara 52-38 borta mot hemmastarka Vetlanda, och bärgade även den extra lagpoängen. Detta mycket tack vare franska duon David Bellego och Dimitri Bergé som körde hem 12 poäng vardera.

Mer prorgramenligt var att Lejonen vann mot Piraterna i Motala, och avancerade till andra plats i tabellen. En tabell som leds av Smederna.

Elitserien omgång 9

Vetlanda-Masarna 38-52

Piraterna-Lejonen 44-46

Indianerna-Västervik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.