Foto: Bildbyrån

VM-arrangör vägrar ta bort ”grid girls”

Publicerad

Formel 1-sporten har nyligen slutat med lättklädda kvinnor i samband med tävlingarna. Men arrangörerna av årets speedway-VM i Hallstavik kommer inte att följa efter. – Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, säger Torben Olsen, vice ordförande för VM-serien, till Dagens Nyheter.

När speedway-VM arrangeras i Hallstavik i sommar vill Norrtälje kommun att det ska ske utan så kallade ”grid girls”, de lättklädda kvinnor som bland annat visar vilken bana de olika förarna ska starta på.

– Det är en kvinnosyn som Norrtälje kommun tar starkt avstånd från. Det har ingenting med speedway att göra, vi är väldigt glada för att speedway kommer hit. Däremot ser vi gärna att den här trenden bryts i Hallstavik, säger kommunalrådet Ingrid Landin (MP) till DN.

Kommunstyrelsen, som företräds av Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Centern, har framfört sina synpunkter i ett brev till arrangörerna.

Men att speedwayen skulle ta bort grid girls, som formel 1-serien har gjort inför den här säsongen, verkar inte vara aktuellt.

– Genom att ta bort flickorna skulle man ta bort en del av kvinnors rättigheter, för man skulle inte tillåta dem att vara en del av arrangemanget, säger Torben Olsen, vice ordförande för VM-serien, till Dagens Nyheter.

Olsen menar att kvinnorna fyller en viktig funktion under tävlingarna. 

– De är väldigt populära bland våra fans. Men vi är väldigt medvetna om att det kan finnas enskilda åsikter där man läser sättet som flickorna framställs på ett annat sätt än vi vill framställa dem på. Flickorna har en funktion, de är inte där för sitt utseende eller någonting sådant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer