Stephan på glid i ny serie

Uppdaterad
Publicerad

Stephan Wilson har bestämt sig. Han vill förstå charmen med vintersport. Från att knappt ha stått på ett par skidor vill han åka Vasaloppet i mars, och delar sin resa mot Mora i nya serien Stephan på Glid.

– Det är en fantastiskt känsla att vara ute med mina rullskidor och se folks leenden. Folk blir glada när de ser mig. Jag vet inte om det beror på min rosa hjälm, min usla skidteknik, eller att jag är ganska ovanlig när jag är ute i spåren. Jag har inte sett någon med min hårfärg, min bakgrund, åka där jag åker. Eller någon annanstans, säger han.

Ärftlig sport

Den nya minidokumentärserien Stephan på glid har premiär i Vinterstudion på lördag. I sex avsnitt fram till Vasaloppet ska SVT:s Stephan Wilson lära sig åka skidor. Dels för att göra sina framtida vintrar lite roligare, men också för att förstå engagemanget kring längdskidor.

– Man säger att längdskidor är en otroligt folklig sport. Det satte igång tankar i mitt huvud. Vad gör sporten folklig i vissa kretsar och helt ointressant i andra? Jag har ju börjat inse att det här är en sport som man mer eller mindre ärver. Har man föräldrar som åker skidor så har de förstått tjusningen i det och så får man det i present och för det arbetet vidare. Har man inte det från sina föräldrar och nära och kära kommer man nästan inte i kontakt med sporten, säger han.

”Jag är körd”

Genom att lära sig åka skidor vill han att sina barn ska ärva sporten från honom. Och till sin hjälp under säsongen har han Vinterstudions experter som bidrar med teknik- och träningstips.

– Just nu säger de SVT-experter jag har träffat att jag ska hålla drömmen vid liv. Jag läser mellan raderna att jag är körd. Men jag har en lapp på min whiteboard där det står ”I can accept failure, but I can't except not trying.” Så det är ett mantra jag kör, jag försöker. 

Skid-Zlatans i spåren

Han hoppas att han genom sin resa också kan inspirera andra att ge sig ut i skidspåren, även om det kan kännas motigt och svårt i början.

– Alla har vi sprungit någon gång, men alla har vi verkligen inte åkt skidor. Jag tror det finns flera oupptäckta Zlatans därute, och det skulle vara fantastiskt om den här serien kunde inspirera andra därute att känna: ”vi ska åka skidor, det ska vi göra!” Om man aldrig åkt skidor tror jag att det här är bästa lathunden man kan få.

Men först måste Stephan Wilson hinna träna.

– Jag tacksamt emot tips på hur folk får ihop skidträning och livspusslet, det är den svåraste nöten att knäcka. Nästan som ”mission impossible”.

Du kan följa Stephan Wilsons resa mot Vasaloppet på sportsajten och i Vinterstudion. Har du tips till Stephan Wilson? Du kan peppa och prata med honom i sociala medier, @stephan_wilson heter han där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer