Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Covid-pandemin blev en chans för surfaren Kian Martin att bli ännu bättre. Foto: Privat

Svenska stjärnan: ”Surfing kan vara farligt – tack gud så har jag klarat mig”

Uppdaterad
Publicerad

21-åriga Kian Martin är Sveriges främsta surfare och den första i sporten som får ekonomisk uppbackning av SOK.

Nu siktar han mot OS i Los Angeles 2028.

– Drömmen är definitivt att vara i Los Angeles på OS 2028, med den svenska flaggan i handen, säger han till SVT Sport.

Stödet från Sveriges Olympiska Kommitté innebär ett träningsbidrag för att två veckor om året kunna träna i vågpool. Stöder gäller fyra år, med Los Angeles-OS 2028 som mål.

– Det skulle vara det mest historiska ögonblicket för svensk surfing och fantastiskt om jag fick representera Sverige, säger Kian, som växte upp på Bali i Indonesien och har covidpandemins effekter på turismen att tacka för en stor del av framgången.

– Stränderna och vågorna på Bali var alltid proppfulla av surfturister från hela världen. Men under covid kunde jag spendera mer tid i vattnet än på land och det är jag lycklig över, för vi inhemska kunde äntligen surfa i Indonesiens bästa vågor helt själva utan att behöva trängas.

Extrem sport – reven är farligast

Sedan dess har utvecklingskurvan pekat brant uppåt. Förra året vann Kian Martin sitt första SM-tecken, men framför allt är han framgångsrik på världstouren, och jobbar nu för att kvala in bland de 32 bästa surfarna i världen.

Men det inte bara konkurrenterna på brädan som utmanar.

– Surfing är en extrem sport där allt kan hända. I dag såg jag en bild på mig själv surfande bredvid en stor haj. Framförallt är det reven som är det farliga och jag har haft några ”close calls”; slagit huvudet i botten och sånt, men tack gud, så har jag klarat mig fint hittills, säger han.

Vågpoolträningen är naturligtvis inte lika riskfylld som havet, men det är betydligt mycket mer vågor att träna på än i riktiga havet. En frekvens som definitivt som gör skillnad när man vill träna in nya trick.

– Jag har aldrig känt mig så redo som nu. 2024 kommer jag ta min surfing till en ny nivå, helt klart, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.