Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Freddie Meadows surfa Skandinaviens största våg Foto: Morgan Maassen/Magnus Nordmo

Surfaren Freddie Meadows väntade tio år på vågen: ”Kände mig komplett”

Uppdaterad
Publicerad

Han hittade vågen för tio år sedan. Nu har han äntligen surfat på det han menar är Skandinaviens största våg.

– Jag har varit rädd för den men under åket kände jag bara kärlek till havet och att jag var komplett, säger svenska surfaren Freddie Meadows.

Se honom surfa på vågen i klippet ovan

Storyn om Freddie och vågen är en kärlekshistoria. Kanske lite svårt att förstå för en del men när man pratar med 36-åringen från Åhus i Skåne genomsyrar hans passion för havet och surfing hela samtalet.

Han började surfa som tonåring och flyttade som 16-åring till Portugal för att träna med de bästa och tävla. Men efter tio år på touren blev längtan efter Östersjön för stark och han flyttade hem för att istället jaga Skandinaviens bästa våg.

– Jag hittade ett rev på kartan och körde 30 timmar i sträck för att ta mig dit. Redan då visste jag att den platsen skulle spela stor roll i mitt liv. Men jag hade varken utrustning eller kapacitet att surfa vågen då, berättar han.

Risk att det inte skulle gå

I tio års tid har han sedan byggt upp allt och nu blev det dags.

– I mars såg jag stormen komma och prognosen verkade hålla. 3-4 dagar innan tog jag dit alla. Det behövs en armé av havsmänniskor för att få till det, säkerhetsteam, kameraman och andra surfare. Men risken fanns ju fortfarande att det inte skulle gå, det ligger en bra bit ut till havs och är så sjukt vindkänsligt där.

Men det gick och upplevelsen var fantastisk.

– Jag kände mod, kärlek och ödmjukhet. För vad havet gjort för oss som människor.

Platsen är hemlig

Exakt var han surfade vill han inte berätta, det förblir hans och teamets hemlighet.

– Det är viktigt att vissa ställen i naturen får vara ensamma. Och jag vill aldrig lämna spår. Dessutom vill jag inspirera andra att leta själva och hitta sin plats, säger Freddie.

Men hur vet du att det är den största vågen i Skandinavien?

– Jag har surfat sen jag var 14 år och sett allt som gjorts. Och efteråt har många bekräftat att det måste vara den största.

Efteråt njuter han fortfarande av upplevelsen och vet att han kommer återvända till platsen.

– Vi ska dit igen. Surfingen är mitt liv – så kommer det vara tills jag blir aska, säger Freddie Meadows.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.