Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Surfare i hajdrama fångat på film Foto: AP

Haj avbröt attack på surfare i sista sekunden

Uppdaterad
Publicerad

Proffssurfaren Matt Wilkinson nöjessurfade i Sharpes Beach, nära Ballina, i Australien när en tjurhaj siktade in sig på hans ben. Den 1,5 meter långa hajen avbröt dock attacken med bara centimeter kvar. 

32-årige surfaren från Sydney säger att han aldrig såg hajen men att han hörde fenan eller stjärtfenan när den bröt vattenytan.  

– Jag hade en skum känsla men intygade mig själv om att allt var bra, som man alltid gör när man är ute och surfar, säger Wilkinson till Nine Network television.  

Strax efter hörde han drönaren varna att det fanns en farlig haj i området och att alla måste lämna vattnet. Drönaren är en del av ett australiskt hajsäkerhetssystem.  

Det är oklart varför hajen avbröt sin attack men drönaroperatören Beau Monks berättar för Australian Broadcasting Corp att han tror att hajen kan ha blivit störd av surfarens ”benrep” eller så skrämde drönaren iväg hajen.  

Se händelsen i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer