Curlingspelarna Anna Hasselborg och Niklas Edin får minskat ekonomisk stöd från SOK. Foto: Bildbyrån

Trots OS-succén – minskat SOK-stöd för medaljörerna

Uppdaterad
Publicerad

Guld och silver blev de svenska curlinglagens facit i OS i Sydkorea men den fortsatta satsningen kan bli tuff. Sveriges olympiska kommitté minskar nämligen det ekonomiska stödet till lag Hasselborg och lag Edin.

– Utan stödet hade vi inte haft möjlighet att göra satsningen som gjorde att vi tog OS-guld nyligen, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

De svenska curlinglagen på dam- och herrsidan, lag Hasselborg och lag Edin, tog guld respektive silver vid OS i Sydkorea i februari men hur möjligheten till fortsatt satsning ser ut är i dagsläget oviss. Sveriges olympiska kommitté, SOK, kommer tillfälligt att minska det ekonomiska stödet till vinteridrottarna och därbland curlinglagen som kommer att behöva sponsorer för att få det att gå ihop ekonomiskt.

– Det de kommer att dra in är budgetstödet och det betyder att vi inte har pengar att åka och tävla för, säger Anna Hasselborg till SVT Sport.

Hasselborg berättar att det ekonomiska stödet betytt mycket i lagets satsning.

– Utan det hade vi inte haft möjlighet att göra satsningen som gjorde att vi tog OS-guld nyligen, säger hon.

Letar sponsorer

Nu pågår arbetet för fullt med att hitta sponsorer eller samarbetspartners – ett måste för att kunna fortsätta satsningen.

– Så är det i dagsläget, vi letar sponsorer och samarbetspartners för att täcka upp för kostnaderna att tävla, säger Hasselborg.

Hur känns det att bli av med stödet?

– Klart att det känns jobbigt att inte ha budgeten men vi har inte öppnat den dörren att vi känner oss inte krossade eller besvikna, utan vi har fullt fokus på att hitta nya vägar för att få fortsätta att göra vår dröm.

Är ni oroliga att det inte löser sig med sponsorer?

– Vi är inte sådana som känner oro och det är klart att när jag hör mig säga det här så låter det ju sjukt. Kanske borde vi vara oroliga och visst, går det några månader och det inte löser sig så blir man kanske orolig.

”Inte fullt finansierade idrottare”

Niklas Edin känner en viss oro inför framtiden.

– Om vi inte hittar några sponsorer får vi inga pengar och det är inte så lätt som folk kanske tror. Vi är inte fullt finansierade idrottare som blir välbetalda. Vi har ingen lön, säger Niklas Edin till CBC och fortsätter:

– Vi kommer få jobba stenhårt för att ens få någon typ av lön nu.

I nuläget är det stödet som täcker utgifterna för resor som kommer att dras in.

– Vi har inte fått något definitivt besked vad gäller det ekonomiska stödet men vi vet att vi inte får några pengar som täcker resorna, säger Edin.

Möte med SOK i maj eller juni

Förbundskapten Peja Lindholm är besviken över det indragna stödet men har förhoppningar om att det ska komma tillbaka.

– När vi närmar oss ett vinter-OS kanske stödet kommer tillbaka igen. I värsta fall blir det kanske två år utan ekonomiskt stöd, säger Lindholm till CBC.

Ett möte med SOK är planerat i maj eller juni.

Efter OS i Rio 2016 drog SOK in det ekonomiska stödet för sommaridrottarna. Anledningen då var att SOK ville bryta gamla mönster och mobilisera styrkorna inför en ansökan om vinter-OS i Stockholm 2026.

SVT Sport har sökt SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.